Telge Energi logotypTelge Energi logotyp

Vad kostar en kWh?

När du räknar på el så använder du kilowattimmar. Men hur mycket kostar egentligen en kWh? Och hur långt räcker en kWh?

Kwh-priset består av flera delar

För att kunna räkna ut kWh-pris behöver vi bryta ner vad som gör att en kilowattimme kostar det den kostar. I stora drag kan man säga att kWh-priset består av tre delar: elhandelskostnad, elnätsavgift och energiskatt och avgifter.

Elhandelskostnad

I princip all handel med el inom Norden sker på den nordiska elbörsen, Nord Pool. 

Handeln som äger rum på Nord Pool är en så kallad fysisk elhandel. Det innebär att man köper och säljer el som faktiskt ska produceras och förbrukas. Säljare och köpare lägger bud på hur mycket el som ska produceras respektive förbrukas under varje timme för nästkommande dygn. Priset räknas ut baserat på utbud och efterfrågan för varje timme. Varje timme får därmed ett unikt pris. Dessa timpriser är det vi brukar kalla för spotpriser och som ligger till grund för priset på alla rörliga elavtal. 

Se vad spotpiset är i dag

Se vad spotpriset varit historiskt, månad för månad

Spotpriset är utgör grunden för det rörliga elpriset. Utöver detta betalar du även handelskostnader samt volymvägningsavgifter till ditt elbolag. Detta gäller oavsett vilket elbolag du väljer. Här kan du läsa mer om dessa avgifter. 

Elnätsavgift

För att din el ska kunna transporteras hem till dig betalar du också en elnätsavgift till ditt nätbolag. Avgiften består av en fast del,abonnemangsavgiften, och en rörlig del, överföringsavgiften. Överföringsavgiften betalar du per överförd kilowattimme (kWh) och det är därför det endast den delen som påverkar hur mycket du betalar för en kWh. Hur mycket du betalar i överföringsavgift bestäms av ditt nätbolag.

Vilket nätbolag du har beror på vem som äger elnätet där du bor och därför kan du inte välja elnätsbolag.

Energiskatt

Energiskatten höjdes från och med 1 januari 2024 till 53,5 öre per kWh (inklusive moms).  Vissa kommuner har reducerad energiskatt.

Energiskatten är en fast kostnad som tas ut för varje enskild kilowattimme el som du har använt. Det är alltså inte en procentuell andel av dina kostnader som det är för moms eller inkomstskatt. Det innebär att du kan minska dina kostnader för energiskatt genom att använda mindre el.

Hur långt räcker en kWh?

På elräkningen eller via Mina sidor hittar du vad du har betalat per kWh senaste månaden. Men hur mycket räcker egentligen en kilowattimme till?

Här listar vi några exempel på vad du får för en kilowattimme.

  • En någorlunda energisnål tvättmaskin drar ca 1 kWh per tvätt i 60 grader.
  • Du kan dammsuga i 43 minuter.
  • En glödlampa på 40 watt räcker i 25 timmar.
  • Laddaren till mobiltelefonen kan sitta i uttaget i 200 timmar (utan att ha mobilen inkopplad).
  • En plasma-tv på 42 tum på 220 watt kan stå på i 4 timmar och 30 minuter.

Relaterad läsning