Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Telge Energi banner Årets vinnare Children's Climate Prize 2021
Pressmeddelande

15 åriga Reshma Kosaraju från USA vinner Children’s Climate Prize 2021 med sitt AI projekt: AI against forest fires

Publicerad: 2021-11-08

Vinnaren av Children’s Climate Prize 2021 är Reshma Kosaraju, 15 år från Saratoga, USA. Med projektet AI against forest fires använder Reshma AI-teknologi som kan förutse skogsbränder. Hon prisas för att på ett modigt, nytänkande och lösningsorienterat sätt agerat på skogsbränder, en högaktuell fråga och ett växande globalt problem. Children's Climate Prize grundades av Telge Energi 2016.

Juryns motivering: 

Klimatförändringen och skogsbränder förstärker varandra och bränderna är på många håll idag större, mer intensiva och varar längre. Skogsbränder är ett växande globalt problem och en högaktuell fråga. Reshma gestaltar ungt entreprenörskap när det är som bäst. Modig, nytänkande och lösningsinriktad. Hon har utvecklat en modell som använder AI och teknik på ett innovativt och smart sätt för att med hög precision kunna förutse risken för skogsbränder där dessutom många olika faktorer vägs samman, såväl klimat och väder som beteenden. Skalbart, med en tydlig affärsidé, och siktet inställt på tillgänglighet globalt. Här ser vi en kreativ lösning som utgår från ett systemtänk utöver det vanliga.

Bränder är en naturlig del av skogarnas ekosystem, men de bakomliggande förhållandena har förändrats. Klimatförändringar och skogsbränder verkar numera katalyserande för varandra, vilket resulterar i mer intensiva och mer långvariga skogsbränder. Skogsbränder har blivit ett globalt problem som orsakar över 339 000 förtida dödsfall över hela världen - och förstör även för djur och natur, vilket hotar den biologiska mångfalden. 15-åriga Reshma Kosaraju från Saratoga, USA startade projektet AI against forest fires, som med närmare 90 % exakthet kan förutse skogsbränder. Reshma använder öppen data som; temperatur, luftfuktighet, vindhastighet, markfuktighet och mänskligt beteende för att med hjälp av AI räkna ut var sannolikheten är som störst för var och när en skogsbrand kan inträffa. Reshma hoppas att Children’s Climate Prize kan uppmärksamma hennes projekt så fler får upp ögonen för att AI-modellen finns.

Jag är så glad och hoppas att denna vinst kan bidra till att fler personer hör talas om AI against forest fires, att det blir ett verktyg som alla kan använda för att förutse skogsbränder. Jag vill särskilt att människor som bor i områden speciellt utsatta för bränder känner till det, för de kan använda det och vara förberedda, säger 15 åriga Reshma Kosaraju, vinnare av Children’s Climate Prize 2021.

För närvarande är AI against forest fires en fungerande prototyp på dator, men målsättningen framåt är att tillgängliggöra modellen i en app för allmänheten och framförallt för att brandkåren ska kunna använda den proaktivt. Nästa steg för Reshma blir att förbättra användargränssnittet ytterligare för att sedan kunna skala AI-modellen globalt. 

- Jag är otroligt imponerad av Reshmas uppfinningsrikedom och handlingskraft. Reshma är en självklar vinnare av Children's Climate Prize 2021, ett år när skogsbränder än en gång har drabbat en stor del av världen. Reshmas innovation behövs och vi behöver stödja de här modiga unga människorna som arbetar för en bättre morgondag. Vi hoppas att vinsten kan ge en skjuts för Reshmas drömmar för projektet - både finansiellt och genom uppmärksamheten priset ger, säger Johannes Boson, vd Telge Energi och ordförande Children’s Climate Foundation.

I år är det den sjätte upplagan av Children’s Climate Prize, ett av världens största internationella klimatpris för unga innovatörer, entreprenörer, naturvårdare och changemakers. Fredagen den 19 november kl. 10.00 CET firas årets finalister och vinnaren Reshma Kosaraju i en digital sändning tillgänglig för alla på www.ccprize.org.

Om Children's Climate Prize

Grundaren Telge Energi tog redan i samband med COP21 2015 initiativ för att lyfta barns röster i klimatdebatten och arrangerade Children’s Climate Conference. Då reste barn från hela världen till Södertälje för att diskutera klimatfrågan inför klimattoppmötet COP21 i Paris. Tillsammans skapade barnen en lista med åtgärder och krav som de ansåg nödvändiga för att skapa hållbar utveckling för världen och kommande generationer. Barnen fick möjlighet att resa till klimattoppmötet i Paris och framförde där sina krav till Christiana Figueres, högsta chefen för FN:s klimatkonvention (UNFCCC), och den samlade världspressen.

Efter att ha sett vad barn och unga kan åstadkomma beslutade Telge Energi att varje år dela ut ett pris till en ung person som gjort framstående insatser för klimat och miljö, och genom priset lyfta ungas röster och inspirera till handling. Det första Children’s Climate Prize delades ut 2016 till den amerikanska klimataktivisten Xiuhtezcatl Martinez. Under 2020 instiftade Telge Energi även stiftelsen Children’s Climate Foundation för att skapa långsiktighet för priset.

Prisceremonin hålls årligen i november i samband med COP och i år har fem finalister utsetts av den namnkunniga juryn. Finalisterna har presenteras var för sig under september och oktober. Årets vinnare presenteras 8 november när andra veckan av COP26 i Glasgow inleds - som inspiration för världens ledare att handling är möjlig. Vinnarnen av Children’s Climate Prize får diplom, medalj och prispengar på 100 000 SEK för att fortsätta utveckla sina projekt.

Läs om alla finalisterna i Children's Climate Prize 2021 här.

Kontakt på Telge Energi:

Johline Lindholm, projektansvarig för Children's Climate Prize, Telge Energi
johline.lindholm@telgeenergi.se
0733 90 21 58