Förra hösten skrev vi om 3 oväntade energislukare i hemmet och hur du undviker dom. Nu när hösten börjar närma sig vill vi påminna er om vilka det – kanske du till och med kommer ihåg vilka det är och har tagit åtgärder i ditt hem?
Ventilationens energieffektivitet har stor betydelse för ett huskostnader. I en vanlig villa går mellan 20 och 40 procent av den energi som behövs för uppvärmningen av huset till just ventilationen. Ett sätt att minska energianvändningen är att styra ventilationsflödet efter behov. En modern ventilationsanläggning kan exempelvis anpassas efter om du är hemma, bortrest eller om du har braskaminen igång. Med så kallad från- och tilluftsventilation med återvinning kan du dessutom spara ytterligare energi. Frånluftsfläkten hämtar nämligen värme från luften i köket, badrummet och tvättstugan, och använder sedan denna för att värma upp luften som går till sovrummet och vardagsrummet. Med denna metod kan du spara upp till hälften av din totala uppvärmningskostnad.
Om du bor i ett äldre hus är det vanligt att huset har en så kallad torpargrund eller krypgrund. Dessa hustyper har ofta problem med fukt i husgrunden och därför använder många en avfuktare som ska åtgärda problemet. Många låter även avfuktaren stå på dygnet runt, något som på sikt kan dra mycket el. Elförbrukningen med en avfuktare påverkas av flera faktorer men det finns vissa avfuktare som drar mindre energi än andra, och knep du kan ta till för att minska den totala energiförbrukningen.
En termisk avfuktare eller en hygrodynamisk avfuktare har lägst energiförbrukning. De bygger på smart teknik som ser till att avfuktaren endast arbetar vid behov, något som sänker elförbrukningen betydligt. Det är även viktigt att regelbundet rengöra och byta filter på avfuktaren. Då behåller den sin effektivitet och håller längre samtidigt som du kan optimera energiförbrukningen.
Många hus har bra fasadisolering, även när det kommer till lite äldre hus. Däremot är det inte ovanligt med hus där vinden inte är lika välisolerad som resten av huset, vilket gör att många vindar läcker värme. Kostnaden för att isolera en vind beror på hur och vad som ska tilläggsisoleras. En takisolering kan kosta allt mellan 500 kronor och 1 500 kronor per kvadratmeter och en tilläggsisolering av vindbjälklaget kan kosta från 150 kronor till 500 kronor per kvadratmeter. Husets utgångsläge spelar roll, men även valet av material. Om du inte känner att du har råd att göra en sådan investering just nu kan det hjälpa mycket att helt enkelt se till att du möblerar vindsutrymmet tätt och effektivt. Detta genom att helt enkelt blockera ytorna där värmen annars kan sippra ut.