Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
fem tips infor jul 2018 Telge Energi 3525x880
Pressmeddelande

5 tips för en hållbar jul

Publicerad: 2018-12-11

Under julen blir kontrasten mellan viljan att göra gott och konsekvenserna av svenskarnas egen överkonsumtion tydlig. Klimatpåverkan och hållbarhet har blivit en allt viktigare fråga för svenska folket och många undrar hur de ska göra för att minska sitt avtryck. Här ger vi på Telge Energi fem av våra bästa tips för en lite mer hållbar, mysig och klimatsmart jul.

Julen är en tid för eftertanke och för att samla nära och kära. Ledighet och högtidsfirande planeras och många ärenden görs innan lugnet kan infinna sig. Årets julklapp “det återvunna plagget” visar på en vilja att göra gott, samtidigt som handeln prognostiserar ökad tillväxt i december. Konsumtion är en viktig fråga för hållbar utveckling, och vi kan faktiskt göra skillnad genom aktiva, hållbara val när vi handlar.

1. Julklappar på planetens villkor

Fokusera på kvalitet, inte kvantitet. Kika efter miljömärkta eller återvunna prylar och håll ögonen öppna på andrahandsmarknaden. Att ge bort en upplevelse eller en mysig middag skapar minnen för livet, och varför inte ge ett bidrag till en ideell organisation i julklapp till någon som redan har allt? Färre klappar ger mer tid till julmys och gemensamt julbak!

2. Hållbar julgran

Har du någonsin funderat på hur giftig din gran är? Odlade julgranar är ofta besprutade med kemiska bekämpningsmedel som är skadliga för bin och även - tro det eller ej - havslevande organismer. Vill du undvika gifter så är inte heller en nyköpt plastgran ett bra alternativ. Leta istället efter svenska, ekologiska och KRAV-märkta granar när du är ute i julruschen eller inne på nätet för att shoppa årets träd!

3. Energisnål julbelysning

Under vintern och julen använder vi mer el än under resten av året. Det syns både i plånboken och lämnar avtryck på planeten. Genom att uppgradera gammal julbelysning till LED kan du minska förbrukningen med över 90 %. För lamporna kan en timer vara en praktisk investering för att slippa att de lyser i onödan. När det kommer till energi så är det viktigt att spara, men också att välja ren el från förnybara och hållbara energikällor.

4. Välj mer grönsaker

Utforska potentialen svenska klassiker som brysselkål, grönkål, rödkål, olika betor och delikatessen svartrot. Griljerad rotselleri kan bli ett spännande alternativ till skinka och varför inte prova ”sill” gjord av aubergine? Det finns många veganska alternativ till köttet på julbordet.

5. Ställ in siktet på eko.

Om du planerar att köpa julskinka, välj ekologisk. Blir det fisk och skaldjur, se till att det är sorter med grönt ljus enligt WWF:s fiskguide. Missa inte heller att se till att hårdbesprutade julklassiker som kaffe, russin, citrusfrukter och choklad är ekologiska.

Jonna Holmgren
PR-ansvarig
jonna@massivpr.se