Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Nyhet

Elen vi använder på våren

Publicerad: 2023-05-02

Nu när våren är kommen och sommaren står på glänt har säkert många av oss börjat sköta det gröna i trädgården. Det blir dags att börja klippa gräsmattan, trimma häcken, eller kanske bygga en odlingslåda? Av alla dessa verktyg och maskiner, går det att göra smarta miljöval?

Elgräsklippare

En elgräsklippare har många fördelar, främst dess miljövänlighet. Du använder ingen bensin och släpper inte ut några avgaser. De är också mycket billigare än bensin- och batteridrivna gräsklippare. Dessa gräsklippare har också ett myndighetskrav att knivarna ska stanna inom 3–5 sekunder ifall du släpper gräsklipparen. 

Med en elgräsklippare är du begränsad till nätanslutning. Elgräsklipparen lämpar sig bäst för gräsmattan som är mellan 30-400m².

Om du vill att din elgräsklippare ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du sköter om den och rengör regelbundet! Borsta bort gräs och smuts efter varje användning, och förvara den inomhus under vintersäsongen.

Batteridriven gräsklippare

Robotgräsklippare är ett alternativ som också är miljövänlig vid användning då du slipper bensin och avgaser. Fördelen med batteri är att du slipper sladden som kommer med en elgräsklippare. De har låg vikt vilket gör dem lätta att manövrera och även transportera.   

För att maximera batteriets livslängd är det viktigt att sköta det på rätt sätt. Se till att batteriet inte är urladdat under en längre tid. Ladda det 2–3 gånger under vinterhalvåret. Undvik också att ha batteriet på konstant laddning.                                 
Ta reda på exakta skötselråd för just ditt batteri.

Andra populära gräsklippare:

  • Handgräsklippare - Perfekt för dig med liten gräsmatta! Det snällaste alternativet för miljön.

  • Förbränningsmotor – En variant säkert många har och det smidigaste för större gräsmattor. Har du den här är det smart att bara använda alkylatbensin oavsett vilken motortyp du har, det är det snällaste alternativet för miljön. Ska du köpa en ny är en med 4-taktmotor med katalysator det bästa alternativet, den ger renare avgaser än en 2-taktmotor. Den finns flera 4-taktmotorer som är Svanen-märkta.