Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Nyhet

Elspartips inför sommaren

Publicerad: 2023-05-31

Nu när sommaren är här och elpriset har sjunkit är det lätt att sluta tänka på att spara elen. Men vet du att det finns många smarta sätt att spara el på även under sommaren?

Skippa torktumlaren – häng upp tvätten utomhus

Sommaren är ett perfekt tillfälle att sluta använda torktumlaren och istället använda solens värme för att torka din tvätt.

Stäng av golvvärmen

Självklart för många, men kanske lätt att glömma om det alltid står på? Se till att stänga av golvvärmen i alla rum de månaderna det inte behövs.

Vädra vid rätt tid på dygnet

Solens strålar värmer bra och det kan lätt bli kvavt inomhus. Har du en AC/fläktsystem är det bra att inte vädra dygnet runt, utan ha dörrar och fönster stänga under de varmaste timmarna och vädra sedan på kvällen när solen gått ner och temperaturen blir svalare. Vädrar du de varmaste timmarna drar AC:n/fläktsystemet ännu mer i förbrukning.

Koppla ur allt när om du åker iväg

Ska du åka iväg på en längre semester? Se till att inte TV, dator och annan elektronik står i stand-byläge utan stäng av allting helt. Det sparar både el och är en säkerhetsåtgärd i fall av åskväder.

Smartaste inomhuskylan

En luftvärmepump kan långsiktigt vara en bra investering eftersom den är effektiv vid såväl uppvärmning som vid kylning, även om det oftast kostar lite mer per kWh att kyla än att värma ditt hus. Faktum är att det ändå inte blir särskilt dyrt att byta från värmeläge till kyla eftersom det är sällan vi i Sverige behöver kyla dygnet runt som du måste göra med värmen på vintern.