Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Vindsnurror i vatten
Nyhet

Fortum vill köpa Telge Energi

Publicerad: 2023-06-07

Telge AB:s styrelse har accepterat ett bud om cirka 450 miljoner kronor från Fortum om att förvärva Telge Energi. Kommunstyrelsen kommer att behandla ärendet 16 juni, därefter kommer ärendet tas upp av kommunfullmäktige den 19 juni.  

– Historiskt har Telge Energi, med kommunen i ryggen, varit med och drivit branschens utveckling mot förnybar energiförsörjning. Framåt ser vi behov av stora investeringar för ett växande Södertälje och försäljningen frigör resurser till satsningar på vår kärnverksamhet. Det är nu rätt tid att låta en ny ägare ta över stafettpinnen och vi är stolta över att kunna lämna över ett välskött Telge Energi, säger Alexander Rosenberg (M), kommunalråd och styrelseordförande Telge AB. 

Telge Energi har genom sin verksamhet bidragit med värde till Telgekoncernen och för södertäljeborna under många år. Telge Energis kunder finns idag i hela Sverige. Bolaget har under senare år utvecklats från att vara ett elhandelsbolag till att erbjuda helhetslösningar för det elektriska livet, till exempel laddplatser och solpaneler. För att fortsätta utvecklas på en marknad som i allt högre utsträckning kännetecknas av hög konkurrens behöver Telge Energi göra ytterligare investeringar.  

– Vi ser att en ägare med fullt fokus på elhandeln skulle vara det bästa för Telge Energi framåt. Fortum är en av Nordens ledande aktörer och med deras stöd får Telge Energi goda möjligheter att utveckla sitt koncept inom framtidens energiförsörjning, säger Jörgen Austler, tf vd för Telge AB och koncernchef.  

– Telge Energi är ett av Sveriges mest kända elhandelsbolag med nöjda och lojala kunder. Genom att dra nytta av de synergier som finns mellan Fortum och Telge Energi kommer möjligheten att utveckla nya tjänster och lösningar öka, till förmån för alla våra kunder, vilket är något jag ser mycket fram emot, säger Mikael Rönnblad, chef för Fortums leverans av energilösningar. 

– Vi tror att ägarskiftet innebär spännande möjligheter för Telge Energi och vi är förväntansfulla inför att ingå i Fortum-koncernen. För våra medarbetare löper arbetet på som vanligt och våra kunder kan vänta sig samma goda service som idag, säger Niklas Holberg, vd Telge Energi. Fortum och Telge AB har nått en överenskommelse om överlåtelsen av Telge Energi.

Förslaget kommer att tas upp för beslut på kommunstyrelsen16 juni och därefter på kommunfullmäktige den 19 juni.  

Presskontakt: 

Erik Elowsson, pressansvarig Telge AB 

pressjour@telge.se 
08-550 220 50 

Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Fortum Sverige och Norge 

per-oscar.hedman@fortum.com 
070 214 75 45