Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
I förgrunden ett tak med solpaneler. Bakom taket syns två vindkraftverk samt kraftledningar. Solen som skiner i motljus håller på att gå ner bakom taket.
Nyhet

Går det att binda sitt elavtal?

Publicerad: 2024-05-10

Det korta svaret på den frågan är ja. En del elbolag erbjuder möjligheten att teckna bundna elavtal, även kallat fasta elavtal. Då binder du ditt elpris under en förutbestämd period, exempelvis 1 eller 3 år framåt i tiden. Ett sådant upplägg kan ha både för- och nackdelar.

För- och nackdelar med fasta elavtal

Fördelar

Ett fastprisavtal kan ge en viss trygghet eftersom du vet exakt vad elen kommer att kosta kommande månader. Det gör också att du har ett skydd mot höga elpriser under perioder med stigande marknadspriser.

Nackdelar

När du tecknar ett fastprisavtal binder du ditt pris. Om priserna på elmarknaden oväntat skulle sjunka kan du därför missa att ta del av denna nedgång. Fasta elavtal har dessutom ofta ett något högre pris än rörliga elavtal eftersom elbolagen även måste gardera sig mot oväntade prisuppgångar på marknaden.  

Tänk också på att det endast är priset per kWh som är fast. Det betyder att din månadskostnad fortfarande kommer att variera beroende på hur mycket el du förbrukar.

Bindningstid - 6 månader, 1 år eller 3 år

Det vanligaste är att du binder ditt elavtal i 1 år eller 3 år. Men det finns även exempel på elavtal där du kan binda priset under så kort som 6 månader eller ända upp till 5 år eller längre. Olika elbolag erbjuder olika avtalsperioder och ofta kan du välja mellan ett antal bindningstider.

Vad händer om jag vill säga upp avtalet i förtid?

Det som är extra viktigt att tänka på är att det kan vara väldigt kostsamt om du vill säga upp ett bundet elavtal i förtid. Vanligtvis måste du betala en ganska hög brytkostnad om du vill säga upp avtalet innan avtalsperioden har löpt ut. Tänk därför noga igenom om fast pris är ett bra alternativ för dig innan du väljer att teckna ett bundet elavtal.

Om du ska flytta

Om du ska flytta till ett nytt boende brukar det vara enklare att säga upp avtalet i förtid utan brytkostnad. Men allt beror på vilka uppsägningsregler som finns i dina avtalsvillkor. 

Om du inte vill säga upp avtalet utan i stället flytta med det till ditt nya boende brukar det inte vara några problem. Ta kontakt med ditt elbolag för att se vad som gäller i just ditt fall.

Fasta elavtal hos Telge Energi

För tillfället erbjuder vi inga fasta elavtal på Telge Energi. Men vi ser hela tiden över vårt erbjudande för att säkerställa att vi gör det så enkelt som möjligt för dig att göra smarta val. Förra året erbjöd vi till exempel ett elavtal med vinterpris, vilket innebar att du som kund fick ett fast kWh-pris under vintermånaderna december-mars då elpriserna normalt sett är som högst. Därefter övergick avtalet till rörligt pris igen. Så håll utkik på vår sajt och i våra nyhetsbrev – kanske kommer ett liknande erbjudande i höst!


Läs mer