Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
grillad mat på tallrik
Nyhet

Hur mycket drar en elgrill?

Publicerad: 2024-06-28

Flera somrar har vi varit med om att det blir eldningsförbud på grund av torka. Om du ändå vill grilla är elgrillen ett bra alternativ! Vi kollar på hur mycket en elgrill drar och hur du använder den på ett säkert sätt.

För att räkna ut vad din elgrill förbrukar behöver du veta watteffekten på just din elgrill. De flesta elgrillar har en effekt på 1 700 – 2 500 watt. I det här exemplet räknar vi på att elgrillen har en effekt på 2 200 watt och att priset på el är 100 öre per kWh. 
 
Räkneexempel:

Grilltid 30 minuter 1 timme 3 timmar
Kostnad 1,10 kronor 2,20 kronor 3,30 kronor


Säkerheten vid användning  

När du ska använda el, speciellt utomhus, är det väldigt viktigt att produkten uppfyller vissa standarder och säkerhetskrav. Elgrillar som ska användas utomhus ska vara anpassade för att klara regn, damm och solljus. Märkningen IP X4 visar att den är vattentålig och skyddad mot vatten från alla vinklar. En CE-märkning ska finnas på alla produkter som drivs med 230 V. Märkningen innebär att tillverkaren tar ansvar för att produkten uppfyller lagstiftningens krav på elsäkerhet.  

Några viktiga saker att ha koll på när du ska använda elgrillen: 

  • Använd inte elektriska inomhusprodukter utomhus – du hittar instruktionerna i bruksanvisningarna och säkerhetsinformationen som följde med när du köpte grillen
  • Lägg inte skarvsladdar i fönster- eller dörröppningar
  • Se till att uttagen du använder för elgrillen är skyddsjordade
  • Använd jordfelsbrytare - det finns portabla om du inte har jordfelsbrytare i din elanläggning
  • Tänk på barnsäkerheten i närheten av elgrillen – ha alltid som rutin att dra ur sladden när du är färdig och placera grillen på ett sådant sätt att ingen kan komma till skada

Därför rekommenderar vi inte elgrillar utan lock 

Elgrillar har oftast en begränsad effekt mellan 1700 till 2500 watt vilket innebär att den blir känslig för vind och kyla. En öppen elgrill utan lock fungerar relativt bra så länge det är vindstilla men skulle det plötsligt börja blåsa lite så kommer tillagningstiden att förlängas ganska mycket, vilket för att det går åt betydligt mer el. Vill du använda elgrillen på balkongen så är det ännu viktigare med lock då det oftast blåser mer där.