Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Vindsnurror i vatten
Nyhet

Hur mycket värme ger en brasa?

Publicerad: 2023-11-29

Att uppvärmning av ens hus står för cirka 50% är det nog många som hört vid det här laget. Men hur mycket kan en brasa bidra med till uppvärmning av huset eller lägenheten? Vi guidar dig genom detta!

Kom ihåg att nedan siffror kan variera beroende på husets storlek och ålder.

Brasa vs brasa

De olika eldningssätten skiljer sig i hur mycket av vedens energimängd som går till uppvärmning och hur mycket som försvinner. En braskamins verkningsgrad ligger till exempel normalt mellan 60–80%, vilket betyder att 60–80% av vedens energimängd värmer upp medan resterande försvinner ut genom skorstenen. 
För en kakelugn hamnar samma siffra på 40–60% medan vissa moderna kakelugnar ger hela 90%!

I en öppen spis går bara 10% av vedens energi till uppvärmning. Om du sätter in en braskassett kan du istället få en verkningsgrad på 50–70% istället. Utan braskassetten är en öppen spis bättre att mysa framför än värma upp huset med.

Brasor värmer på olika sätt

Om du eldar en kubikmeter får du ut 1 200 kWh i en kakelugn, 1 000–1 300 kWh i braskamin och 200 kWh i en öppen spis. Som jämförelse har Statistiska Centralbyrån kommit fram till att en normal villa på 150 kvm lägger ca 12 000 kWh på uppvärmning och varmvatten varje år (2021). Ligger du nära snittet och vill sänka dina uppvärmningskostnader måste du vara flitig och elda mycket, då kan det gå så mycket som 20 kubikmeter per år beroende på hur du bor och eldar.

Kort fakta:

Ved är billigare än el som värmekälla, men kostar fortfarande pengar så glöm inte att räkna med det. Varje kilo torr ved anses innehålla cirka 3 kWh energi och ur en kubikmeter ved får du ungefär 200-1 300 kWh.

Och kom ihåg: använd alltid torr ved och ge brasan ordentligt med syre.