Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Nyhet

Hur påverkar negativa elpriser marknaden?

Publicerad: 2024-08-30

Negativa elpriser, alltså att spotpriset landar under 0 öre/kWh, uppstår vid tillfällen då produktionen av el överträffar efterfrågan. I helgen som var, 24 och 25 augusti upplevde vi konstant negativa priser i samtliga elområden med ett genomsnittligt negativt pris på ca 55 öre/kwh. Varför blev det så nu och hur påverkar det elmarknaden?

Orsaken är att vädrets makter är gynnsamma för den förnybara produktionen samtidig som förbrukningen hålls nere av lagom värme så att vi inte behöver värma eller kyla våra bostäder. Sverige har så pass mycket installerade solceller i dagsläget att det vid soliga dagar får prispåverkan åt det negativa hållet, om det samtidigt blåser mycket i Sverige och på kontinenten kommer även vindkraften påverka priset negativt. Så än en gång är det väder, vind och temperatur som styr vårt elpris till väldigt stor grad.

Effekten av negativa priser blir att de som producerar el får betala för att sälja sin el och de som förbrukar får betalt för att använda el. För en solproducerande villaägare blir då effekten att det som produceras under dagen när det är negativa priser kostar att producera, men en villaägare som producerar el använder en del av den elen man producerar av solen för hushållsel innan den går ut på nätet till försäljning, man minskar därmed sin förbrukning.

Vi tidigare skrivit om negativt elpris och hur du som elkund vinner på det här!