Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Telge Energi toppbanner jurymötet 3525x880
Pressmeddelande

Juryn har utsett finalisterna för Children’s Climate Prize 2021

Publicerad: 2021-09-03

I dagarna har juryn för Telge Energis världskända klimatpris, Children’s Climate Prize, sammanträtt för att utse finalisterna bland årets rekordmånga nomineringar. Jurymötet blev en hybrid, där de internationella och svenska jurymedlemmarna deltog fysiskt eller digitalt för att överlägga om årets finalister. Från september till oktober kommer finalisterna löpande att tillkännages.


Juryn består av både svenska och internationella deltagare med olika kompetenser inom områden som rör samhälle, miljö och klimat. Precis som tidigare år är Johan Kuylenstierna juryns ordförande och leder överläggningarna. Med över hundratals inkomna nomineringar hade juryn ingen lätt uppgift att utse årets fem finalister. Men slutligen var det en enig och nöjd jury som klev ut ur mötet efter att beslutet tagits.

Vi hade ett utmärkt jurymöte i år, en mycket bra jury. Många diskussioner, som det borde vara, för vi hade enastående kandidater. Men i slutändan nådde vi enighet, och hela juryn står bakom beslutet, säger Johan Kuylenstierna, Ordförande Klimatpolitiska Rådet i Sverige tillika ordförande för Children's Climate Prize jury.

Micael Dahlén är mycket imponerad av engagemanget från ungdomarna världen över, och betonar vikten av priset med tanke på den senaste klimatrapporten.

Jag tycker att IPCC -rapporten bevisar aktualiteten med priset, men också hur brådskande allting är, säger Micael Dahlén, Författare och Ekonomiprofessor, Handelshögskolan.

En sak som skiljer sig från tidigare år är att de fem finalisterna kommer att avslöjas en åt gången löpande med start från september fram till oktober. Detta för att kunna ge varje finalist den uppmärksamhet och fokus som de förtjänar. Vinnare av priset avslöjas först i november strax före prisutdelningen.

Deltagarna i årets juryarbete

 • Rojda Temur – WWF Sweden Youth
 • Elin Bergman - “Circular economy queen of Sweden”, Chief operating officer, Cradlenet
 • Aishwarya Sridhar - YOUTHTOPIA, Wildlife filmmaker & conservationist
 • Micael Dahlén – Författare och Ekonomiprofessor, Handelshögskolan
 • Johan Kuylenstierna - Ordförande Klimatpolitiska Rådet i Sverige
 • Parul Sharma - Människorättsjurist med fokus på hållbarhetsfrågor
 • Sam Barratt - UN Environment Program

Children’s Climate Prize 2021

 • Bidrag kan nomineras - mars – juni
 • Juryn tillsätts under våren
 • Juryn utser finalister och vinnare - augusti
 • Finalister presenteras - september, oktober
 • Vinnare av priset presenteras - november
 • Children’s Climate Prize prisutdelningsceremoni - 16 november

Om Children's Climate Prize

Grundaren Telge Energi tog redan 2015 ett initiativ för att lyfta barns röster i klimatdebatten med Children’s Climate Conference. Då reste barn från hela världen till Södertälje för att diskutera klimatfrågan inför klimattoppmötet COP21 i Paris. Tillsammans skapade barnen en lista med åtgärder och krav som de ansåg nödvändiga för att skapa hållbar utveckling för världen och kommande generationer. Barnen fick möjlighet att resa till klimattoppmötet i Paris och framförde där sina krav för Christiana Figueres högsta chefen för FN:s klimatkonvention (UNFCCC), och den samlade världspressen.

Efter att ha sett vad barn och unga kan åstadkomma beslutade Telge Energi att varje år dela ut ett pris till en ung person som gjort framstående insatser för klimat och miljö. Det första Children’s Climate Prize delades ut året därpå till den amerikanska klimataktivisten Xiuhtezcatl Martinez.

Prisceremonin hålls årligen i november och finalisterna har nu utsetts av årets namnkunniga jury

 

Kontakt på Telge Energi:

Johline Lindholm, projektansvarig för Children's Climate Prize, Telge Energi
johline.lindholm@telgeenergi.se
0733 90 21 58