Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
CCPrize2021 banner finalist Lesein m text
Pressmeddelande

Nu presenteras årets första finalist för Children’s Climate Prize 2021 - Lesein Mutunkei från Nairobi, Kenya

Publicerad: 2021-09-08

I år presenteras fem finalister och slutligen en vinnare av Children’s Climate Prize, som grundades 2016 av elbolaget Telge Energi. Först ut bland finalisterna är Lesein Mutunkei, 17 år från Nairobi, Kenya. Med projektet Trees For Goals (T4G) använder han fotbollens kraft för att sätta ljuset på den globala avskogningen, den näst största bidragande faktorn till klimatförändringar idag. Trees For Goals visar hur lätt och inspirerande det kan vara att engagera för klimatet. Juryn är imponerad av hur Lesein knyter ihop avskogning, klimat, biodiversitet men även ekonomi (med tanke på skog som framtida resurs). 

CCPrize 2021  finalist toppbanner release 3525x880  

27 fotbollsplaner skog huggs ner varje minut! Den globala avskogningen har stora negativa effekter för klimat, miljö, flora, fauna och för oss människor. Det här ville 17 åriga Lesein Mutunkei från Nairobi göra något åt och startade därför projektet Trees For Goals. Initiativet går ut på att skolor och fotbollsklubbar förbinder sig att för varje mål de gör på både träning och match, plantera 11 st träd. Varje träd representerar antalet spelare på plan i varje lag. Lesein spelar själv fotboll och såg möjligheten i att engagera andra som också spelar fotboll att göra skillnad. 

I samarbete med länsstyrelsen tilldelas alla de fotbollsklubbar som ansluter sig till Trees For Goals ett område i skogen i närheten för att plantera det totala antalet träd under planteringssäsongen. Lesein har också blivit inbjuden av Kenyas Miljöminister att prata om projektet och landets skogsbrukschef har fått i uppdrag att stötta skolor och klubbar med skogsområden att starta egna T4G program. Skogsbruket stöttar även T4G projektet med korrekt information om rätt träd att plantera.

Det här är fantastiska nyheter! Jag är så exalterad över att vara en av de fem finalisterna i Children's Climate Prize! Det inspirerar mig att aldrig ge upp mitt mål att uppnå en grönare och renare framtid, säger Lesein Mutunkei.

I varje lag ansvarar lagkaptenen och tränaren också för att information om klimat och miljö delas ut i laget. Det kan bestå av roliga fakta, trädslag, trädens värde, effekter av avskogning med mera. På så sätt får varje spelare både en miljöutbildning och fotbollsträning samtidigt. Juryn var imponerad över hur Lesein lyckats kombinera två vitt skilda världar som fotboll och trädplantering och ser potential i att få med både Fifa och världens bästa fotbollsspelare att engagera sig i projektet.

Fotboll benämns ofta som världens mest populära sport. Enligt internationella fotbollsförbundet Fifa spelar drygt 240 miljoner människor i 200 länder fotboll regelbundet på olika nivåer. Leseins egen fotbollsklubb och skola har startat flera T4G -klubbar och har hittills planterat över 1500 träd. Initiativet har inspirerat tusentals ungdomar att engagera sig för miljön och genom workshops och seminarier har Lesein nått ut till en bred publik. Visionen framåt är att sprida T4G-initiativet över hela Kenya och på så sätt bidra till landets målsättning att nå över 10% skog i Kenya.

Drömmen är att få Fifa att anta T4G vilket skulle ha en enorm positiv påverkan för klimatförändringarna. Och vad vore väl inte bättre när klimatförändringar är en global utmaning och fotboll är en världsomspännande sport.

Trees For Goals (T4G) - Tacklar klimatförändringar med hjälp av fotboll.
Lesein Mutunkei, 17 år från Nairobi, Kenya

Juryns motivering: 

Avskogning och utarmning av skog står för runt 20 procent av de globala utsläppen av växthusgaser – den näst största andelen efter förbränningen av fossila bränslen. Genom att kombinera passionen för den universella sporten fotboll med klimatarbete visar Lesein på ett enkelt, smart och nytänkande sätt att det går att engagera mängder av människor för klimatet. På det sättet gestaltar Lesein prisets själ. Skalbart, ambitiöst med ett tydligt systemtänk och stor potential att bli ett världsfenomen med rätt förutsättningar och samarbetspartners.

 

Om Children's Climate Prize

Grundaren Telge Energi tog redan 2015 ett initiativ för att lyfta barns röster i klimatdebatten med Children’s Climate Conference. Då reste barn från hela världen till Södertälje för att diskutera klimatfrågan inför klimattoppmötet COP21 i Paris. Tillsammans skapade barnen en lista med åtgärder och krav som de ansåg nödvändiga för att skapa hållbar utveckling för världen och kommande generationer. Barnen fick möjlighet att resa till klimattoppmötet i Paris och framförde där sina krav för Christiana Figueres högsta chefen för FN:s klimatkonvention (UNFCCC) och den samlade världspressen.

Efter att ha sett vad barn och unga kan åstadkomma beslutade Telge Energi att varje år dela ut ett pris till en ung person som gjort framstående insatser för klimat och miljö. Det första Children’s Climate Prize delades ut 2016 till den amerikanska klimataktivisten Xiuhtezcatl Martinez. Under 2020 instiftade Telge Energi även stiftelsen Children’s Climate Foundation för att skapa långsiktighet för priset.

Prisceremonin hålls årligen i november och årets fem finalister som utsetts av årets namnkunniga jury presenteras en och en under september och oktober. 

 

Kontakt på Telge Energi:

Johline Lindholm, projektansvarig för Children's Climate Prize, Telge Energi
johline.lindholm@telgeenergi.se
0733 90 21 58