Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Kvinna tittar på elbil som laddas
Nyhet

Planera resan med elbil

Publicerad: 2024-02-28

Hur långt kommer jag med en elbil? Hur ofta behöver jag ladda och vad kostar en laddning? Vanliga frågor som kan vara bra att ha svar på inför en längre resa. Vi reder ut detta och ger lite tips för en maximal räckvidd med elbilen!

Det mest prisvärda alternativet för din elbilsladdning är att ha en laddbox så att du kan ladda hemma på nätterna när bilen ändå bara står. Det blir mer och mer tillgängligt att kunna ladda bilen på flera andra ställen, men försök ladda så mycket du kan hemifrån alternativt om det finns möjlighet på din arbetsplats. 

För att räkna ut hur mycket det kostar att ladda bilen behöver du veta bilens batterikapacitet och elpriset vid tillfället. Dagens batterier till elbilar rymmer mellan 40–95 kWh. 

Räkneexempel: 75 kWh x 0,92 kr = 69 kr/fullt batteri 

Priserna på offentliga laddstolpar varierar kraftigt från station till station, men kostnaden brukar vara omkring 3–8 kr per kWh. 

Långresa med elbilen

Innan en långresa med din elbil är det viktigt att du förbereder dig. Du behöver veta var du kan stanna och ladda din bil och ungefär hur lång tid det tar att ladda. Som tur är finns det ett bra planeringsverktyg där du skriver in vad du har för fordon och vilken sträcka du ska åka. Verktyget räknar då ut var du behöver stanna och ladda bilen för att du ska ta dig till din destination på smidigast sätt. Här hittar du reseplaneraren.

Räckvidden påverkas av hur mycket el din bil förbrukar. Det finns flera faktorer som påverkar räckvidden eller positivt. 

Negativa faktorer:

  • Snö, regn, is och modd. 
  • Kalla temperaturer.
  • Höga hastigheter.
  • Din körstil. Om du ofta accelererar och bromsar kraftigt kommer det påverka bilens räckvidd negativt. 

Positiva faktorer:

  • Ett lugnt tempo.
  • Rätt däcktryck.
  • Rätt värme på batterierna. Elbilsbatterier är mest effektiva i rumstemperatur. Se därför till att förvärma eller kyla batteriet beroende på hur varmt det är från början.