Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Telge Energi banner stängd nominering Children's Climate Prize 2021
Pressmeddelande

Rekordmånga nomineringar för Children’s Climate Prize även i år

Publicerad: 2021-06-28

Med bidrag från samtliga världsdelar (utom Antarktis), blev årets antal inkomna nomineringar överväldigande med nästan det dubbla jämfört med fjolårets rekord. I år finns även över 30 länder representerade bland nomineringarna till Children’s Climate Prize 2021. Nomineringsperioden 2021 var öppen från 10 mars och stängde i början av juni.

För första gången i prisets historia har nomineringar kommit in från sex världsdelar. Hundratals nomineringar från unga runt om i världen som kämpar för miljö och klimat på olika sätt resulterade i representation från 32 länder. Asien, Nordamerika och Afrika dominerar i år med antal nomineringar, men vi ser även ett ökat deltagande från övriga världsdelar. Den internationella juryrepresentanten Aishwarya Sridhar ser positivt på det nya rekordantalet nomineringar.

- Det bevisar att unga människor över hela världen tar ansvar för framtiden och att vi går i rätt riktning. Jag ser fram emot att få lära mig mer om dessa otroliga ungdomar och deras projekt. Det kommer att bli en utmaning att avgöra vinnarna eftersom konkurrensen är hård, säger Aishwarya Sridhar, som representerar YOUTHTOPIA och även är dokumentärfilmskapare, naturfotograf tillika internationell jurymedlem för Children's Climate Prize 2021.

Förra årets vinnare kom båda från Indien; Vinisha Umashankar, 14 år och Aadya Joshi, 17 år. Vinisha prisades för sin innovativa idé med solcellsdrivna strykjärn och Aadya för sitt omfattande projekt ”The Right Green” med fokus på biologisk mångfald anpassat till lokala ekosystem. Indien fortsätter med starka nomineringar även i år. Juryn möts i augusti 2021 och strax därefter presenteras årets finalister. Vem som står som årets vinnare av priset avslöjas i november. Grundaren Telge Energi och övriga partners till priset är delaktiga i juryarbetets advisory board och bidrar med kunskap och kompetens i den inledande urvalsprocessen. 

Children’s Climate Prize riktar sig till ungdomar 12–17 år från hela världen, unga innovatörer, entreprenörer, changemakers och naturvårdare som på olika sätt tagit initiativ till lösningar för miljö och klimat. Vinnaren får diplom, medalj och prissumma på 100 000 SEK för att fortsatt utveckla sitt projekt. Individer, en grupp eller organisation kan nominera sig själva eller bli nominerade av någon annan. Priset är internationellt så nomineringar från hela världen tas emot. 

Children’s Climate Prize 2021 - så fungerar det: 

  • Bidrag har nominerats mars – juni 
  • Juryn har tillsatts under våren 
  • Juryn utser finalister och vinnare i augusti 
  • Finalister presenteras under september – oktober 
  • Vinnare av priset presenteras i november 
  • Children’s Climate Prize prisutdelningsceremoni sker i november