Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Finalister Childrensclimateprize 2020-3525x880-filter
Pressmeddelande

Rekordmånga nomineringar till Children’s Climate Prize 2020 - Här är årets finalister

Publicerad: 2020-10-16

USA, Indien och Mexiko dominerar bland årets finalister, ett år då rekordmånga nomineringar kom in till det internationella klimatpriset Children’s Climate Prize som grundades av Telge Energi 2016. Juryn har nu sammanträtt och här presenteras de sju finalisterna. 

2020 rs finalister Childrens Climate Prize

 

Klimat- och miljöengagerade barn och unga från hela världen har sedan i maj kunnat skicka in sina bidrag till årets Children’s Climate Prize. Över 70 nomineringar, från 24 olika länder, kom in och av dem har nu sju finalister valts ut av juryn och dess advisory board. En markant ökning av årets nomineringar har inkommit från USA, Indien och Mexiko. Den unga klimat- och miljöentreprenören Melati Wijsen från Bali har deltagit i juryns arbete och gläds över att så många unga runt om i världen kämpar för hållbar utveckling.

– Det säger något om tidsandan när barn och unga står upp för det de tror på och vågar se lösningar där andra bara ser problem. Det är precis vad som behövs just nu, hållbara vägar framåt ledda av unga människor. Allt detta blir tydligt när man tittar på årets finalister i Children’s Climate Prize, säger Melati som även var finalist i Children's Climate Prize 2017

Av de sju finalister som presenteras här kommer tillslut två stå som vinnare av Children’s Climate Prize och får ta emot 100 000 SEK, diplom och medalj. Vilka vinnarna är avslöjas den 2 november. Årets Children’s Climate Prize är en digital sändning som går av stapeln den 18 november.Children’s Climate Prize grundades av Telge Energi 2016 för att lyfta barn och ungas perspektiv i klimatfrågan med insikten att det är barnens värld som står på spel. Under 2019 tillkom luftreningsföretaget Blueair som partner och instiftade priskategorin Clean Air vid sidan av priskategorin Changemaker.

 

Finalister 2020

Clean Air Prize

Solcellsdrivet strykjärn – skapandet av ett hållbart strykjärn

Vinisha Umashankar, 13, INDIEN

Det används ungefär 10 miljoner koleldade strykjärn på Indiens gator dagligen. Tillsammans förbrukar dessa järn ca 50 miljoner kg kol varje dag. Träkolet eldas och förorenar luften, vilket bidrar till negativa klimatförändringar. Vinisha upptäckte ett behov av en hållbar lösning på problemet och skapade ett solcellsdrivet strykjärn – en innovation som både är säkrare och mer hållbar. 

Magnetiska tåg – så kan hållbar masstransport bli verklighet

Caroline Crouchley, 14, USA

Transporter är den största källan till koldioxidutsläpp, orsakar oerhörda mängder luftföroreningar och bidrar negativt till klimatförändringarna. Med detta i åtanke utvecklade Caroline Crouchley en prototyp av ett magnetiskt tåg. Innovationen kan visa sig vara säkrare och billigare än Elon Musks Hyperloop. 

3E Stechulika – hållbar matlagning 

Dhruv Sanjay, 13, INDIEN

Luftförorenande matlagningshjälpmedel används regelbundet i vissa delar av Indien. Dhruv Sanjay och hans team utvecklade en utsläppsfri, solcellsdriven spis som kan bli lösningen i arbetet med att fasa ut gamla hjälpmedel och därmed få bukt med riskerna att drabbas av luftvägsinfektion på grund av förorenad luft.

 

Changemaker Prize

The Right Green – know how och projekt om återställandet av biologisk mångfald

Aaday Joshi, 17, INDIEN

Avskogning är den näst största orsaken till klimatförändringar. Men att bara plantera nya träd kan ibland göra mer skada än nytta i arbetet och kan hota den biologiska mångfalden. Aadya Joshi grundade därför The Right Green och utvecklade en databas med över 2 000 växter med utgångspunkt i vad som gynnar det lokala ekosystemet i Indien. Visionen är att göra det möjligt för samhällen att återställa hälsosamma ekosystem och återfå en rik biologisk mångfald.

SOS Salvemos Madin – lokal miljöaktivism för rent vatten

Ivanna Ortega, 12, MEXIKO

Rent, fräscht och säkert vatten är avgörande för både människors hälsa och djurlivet. Under 2019 drabbades Ivana Ortegas kommun av budgetnedskärningar och blev därmed utan resurser att hålla vattnet rent i närliggande Madin-dammen. Näckrosor och andra växter tog över, fiskarna dog och djurlivet försvann. Ivanna startade en namninsamling och fick ihop över 19 000 namn på bara 2 veckor genom att förespråka underhållsarbeten för att kunna bevara dammen. Ivanna fortsätter nu kämpa för att lösa grundproblemet och att underhållet av dammen blir långsiktigt hållbart.

Youth vs. Apocalypse – bekämpa klimatförändringarna och främja klimaträttvisa 

Isha Clarke, 17, USA

Isha blev först uppmärksammad när hon uppmanade Kaliforniens senator Dianne Feinstein att stötta Green New Deal. Isha är en av initiativtagarna till Youth vs. Apocalypse, en grupp unga aktivister som med gemensamma krafter protesterade mot byggandet av en kolterminal i ett utsatt område med i huvudsak afroamerikanska invånare i Oakland. Youth vs. Apocalypse syfte är att omdefiniera klimatrörelsen genom att kämpa för klimaträttvisa och erbjuda en plattform för unga afroamerikaner och unga ur ursprungsbefolkningen. Deras arbete inkluderar djupgående åtgärder för att bygga lokala, nationella och globala samarbeten med andra ungdomsrörelser och att skaffa allierade bland vuxna. 

Clearwater Innovation – löser den globala vattenkrisen genom att imitera naturen

Emily Tianshi, 17, USA

Torka har påverkat fler människor världen över de senaste fyra decennierna än någon annan typ av naturkatastrof. Samtidigt finns ett överflöd av fukt i luften på vissa platser – en reserv som skulle kunna förse miljoner människor med vatten om den utnyttjades på rätt sätt. Emily Tianshi tillbringade många år med att studera det vattenupptagande tallträdet Pinus torreyana. Hon upptäckte då ett unikt mikromönster som gör precis det. Nu har hon utvecklat en framgångsrik biomimetik prototyp som härmar hur det tar upp och släpper ut vatten som efterliknar barrstrukturen. Hennes innovation är unik och har nyligen blivit nationellt erkänd av Water Environmental Federation.

 
Children’s Climate Prize 2020 fakta:

Internationellt klimatpris för barn
Över 70 nominerade
Nomineringar från över 24 länder
7 finalister från 3 olika länder
2 priskategorier
 Vinnarna presenteras den 2 november
Den digitala prisutdelningen och sändningen äger rum den 18 november

 

Kontakt för Children's Climate Prize på Telge Energi

Johline Lindholm
johline.lindholm@telgeenergi.se
0733 90 21 58