Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Kvinna i Soffa Tittar mot Fönster
Nyhet

Så fungerar fasta elavtal

Publicerad: 2024-05-10

Du har säkert hört talas om termen fast elavtal, men vad innebär det egentligen och hur vet du om det är något som passar dig? Här går vi igenom allt du behöver veta om fasta elavtal och vilka för- och nackdelar det finns med att binda ditt elpris.

Bundet elpris under hela avtalstiden

Med ett vanligt rörligt elavtal varierar ditt kWh-pris varje månad beroende på hur priserna rör sig på elmarknaden. Därför vet du aldrig på förhand exakt hur mycket du kommer behöva betala för elen. När du väljer att teckna ett fast elavtal innebär det i stället att du binder ditt elpris under en viss period. Det betyder att du får ett fast pris per Kwh. Din totala månadskostnad kommer fortfarande att variera eftersom du kommer förbruka olika mycket el varje månad. 

Priser för fasta elavtal

Så vad blir då det fasta kWh-priset när du väljer att teckna ett fast elavtal? Ditt fasta elpris bestäms baserat på det rådande läget på elmarknaden när du tecknar avtalet och vad elpriset förväntas bli under de kommande månader eller år som ditt avtal omfattar. Ditt bundna pris beror också på din boendetyp, hur hög årsförbrukning du har och vilket elområde du bor i. Därför går det inte på förhand att säga exakt vad ditt fasta pris kommer att bli utan det beror på många olika faktorer. 

När ska man binda sitt elpris?

Att veta när det är rätt tidpunkt att teckna ett fast elavtal och binda sitt pris är i dagsläget väldigt svårt. De senaste åren har elpriserna varit väldigt oförutsägbara och rört sig snabbt både uppåt och nedåt. Om du råkar ha dålig tajming och binder ditt pris vid fel tillfälle kan du sitta fast med ett väldigt dyrt avtal under lång tid. 

Hur länge gäller ett fast elavtal?

Det vanligaste är att du tecknar ett fast avtal för 1 eller 3 år, men ibland kan avtalstiden vara upp till 5 år (eller ännu längre i undantagsfall). När du tecknar ett fast elavtal binder du alltså ditt kWh-pris under hela den perioden. 

Kan man säga upp ett fast elavtal?

Det brukar gå att säga upp avtalet i förtid, men då tillkommer ofta en brytkostnad som beror på din beräknade förbrukning samt avtalets slutdatum. Även detta kan därför bli väldigt kostsamt.

Hybridavtal – fast pris under en viss del av avtalstiden

Vissa elbolag erbjuder även en form av hybridavtal, vilket innebär att du binder ditt elpris under en del av avtalsperioden. Resterande tid har du ett rörligt pris. Förra året kunde man till exempel teckna ett avtal med vinterpris hos oss på Telge Energi, vilket innebar att du som kund fick ett fast kWh-pris under vintermånaderna december-mars då elpriserna normalt sett är som högst. Därefter övergick avtalet till rörligt pris igen. Så håll gärna utkik efter liknande erbjudanden hos oss i höst!


Läs mer