Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
vinter
Pressmeddelande

Smarta elspartips för månaderna med högst elförbrukning

Publicerad: 2017-01-10

Nu i januari har vi både snö och kyla i stora delar av landet och det är bra att se över både elförbrukning och elavtal. Kommande februari är den vintermånad som elförbrukningen totalt sett ligger i topp, ca 11%* av årsförbrukningen i Sverige. Förutom att se över elavtalet kan man också påverka elkostnaderna direkt genom att se över sin elförbrukning.

Om man är lite orolig finns ett par saker man kan göra omgående.

-          Det finns flera smarta elavtal som passar hushåll med olika förbrukning och riskprofil. Ungefär som bolån eller sparande. Rörligt elpris är ofta billigast i längden, men då får man vara beredd på att elräkningen varierar mer. Vill man gardera sig mot överraskningar är Vinteravtal ett bra alternativ. Då har man ett bundet avtal när priserna riskerar att bli som högst, samtidigt som man drar fördel av det rörliga elpriset resten av året, säger Petra Hallebrant, kundchef, Telge Energi.
 

Bor man i lägenhet och inte förbrukar så mycket el finns det inte lika mycket pengar att tjäna, men däremot är det minst lika viktigt att välja ett elbolag med förnybar energi. Så glöm inte att kika på om ditt elavtal är miljö- och klimatvänligt. Information om elens ursprung ska finnas på alla elfakturor.

Att se över energianvändningen gör gott för miljö och klimat. Som extra plus kan man också spara många sköna kronor. Det finns många ”elslukare” i våra hem.

Våra 4 bästa energispartips

  1. Uppvärmning. Sänk värmen inomhus. Ett par grader lägre inomhustemperatur kan göra stor skillnad på elräkningen. Alla rum behöver inte ha samma temperatur, det kan till exempel vara skönt med ett lite svalare sovrum.

  2. Belysning. Släck och byt lampor. Glödlampans tid är förbi. Lågenergilampor, halogen och LED ger mer belysning per kWh. LED sparar under sin livstid 2 500 kWh, eller lika mycket som koldioxidutsläppen från en bil under ett halvår (Källa: WWF). Så byt, byt, byt!

  3. Elektrisk utrustning. Kyl och frys kan vara riktiga energislösare. Ha rätt temperatur. Stäng dörrarna noga. Täck över mat och dryck och frosta av ofta. Kylan nu passar bra för att placera maten på balkong eller terrass under tiden du fixar avfrostningen. En annan slösare är spis och ugn. Täck kastruller och grytor med lock. Och ska du köpa nytt, se till att det är lågenergiprodukter.

  4. Standby-läge. Dra alltid ut sladden. Med ett grenuttag stänger du snabbt av flera apparater samtidigt. Inga stora summor var för sig kanske, men lägger man ihop några apparater som finns i många hem blir det en rejäl stand-by kostnad under ett år. Helt i onödan.

Vill du få mer koll?

Energikalkylen – ett verktyg från Energimyndigheten

Fler exempel på olika produkters energiförbrukning och kostnadsberäkningar finns här.

*Källa: Svenska Kraftnät (SVK). Siffran 11% avser den totala energiförbrukningen i Sverige, både hushåll och företag.

För mer information, kontakta:
Anni Svensson, kommunikatör och presskontakt Telge Energi
Telefon pressjour: 0721-90 58 05
E-post: anni.svensson@telge.se