Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Par i soffa tittar på datorn tillsammans
Nyhet

Tolka din faktura och spara tusenlappar

Publicerad: 2023-05-02

Din faktura innehåller viktiga detaljer kring ditt elavtal. Genom att lära dig hur du ska tolka informationen som finns där kan du få bättre koll på dina kostnader – och hur du kan minska dem!

Anvisat eller avtalslöst elpris

På din faktura kan du se vilken typ av elavtal du har. Kolla alltid så att du inte har ett anvisat eller avtalslöst elpris. Det kan nämligen bli en väldigt dyr affär.

Anvisat elpris är det elpris du får som nyinflyttad i ett område och inte aktivt har tecknat ett elavtal. Om du har ett anvisningsavtal med ett anvisat pris så bör du byta till ett annat elavtal. Anvisat pris brukar alltid vara dyrare och oavsett vilket annat elavtal du tecknar så blir det mer pengar över i plånboken.

Avtalslöst pris får du i om det elavtal du har haft har löpt ut och du inte har tecknat ett nytt elavtal. Precis som med anvisat elpris är avtalslöst pris en dyr affär och du gör därför bäst i att förnya ditt elavtal så snart som möjligt. 

Teckna nytt elavtal här

Kan du spara pengar med timpris?

Oavsett vilket elavtal du har påverkas din elkostnad av om du har månadspris eller timpris. Vilket av dessa du har framgår på din faktura och på Mina sidor.

När du har timpris är det enklare att påverka ditt totala elpris eftersom du inte är beroende av när på dygnet andra förbrukar sin el. Genom att flytta din elförbrukning från dyrare till billigare timmar på dygnet kan du därför hålla nere kostnaderna. Fundera på om du kan förlägga vissa energikrävande aktiviteter till senare på kvällen när elpriset generellt sett brukar vara billigare. Både diskmaskinen och tvättmaskinen kan du med fördel sätta på när du går och lägger dig och låta gå klart under natten. Har du en elbil kan du även passa på att schemalägga din laddning till nattetid när elen är billigare. På så vis kan du ofta spara en del pengar.

För att kunna planera din elanvändning och få ner ditt elpris är det viktigt att ha koll på dagens spotpriser.

Påverka din nätkostnad

En del nätbolag har infört något som kallas för effektavgift. Effektavgiften kan beskrivas som en trängselavgift för elnätet och baseras på den timme i månaden då du använt som mest el (även kallat för effekttopp).

Effektavgiften är också olika hög under olika delar av året. Den så kallade höglasstiden infaller under den tid på året då det är som kallast och elnätet är som högst belastat. Då betalar du både en högre överföringsavgift och effektavgift.

Det bästa sättet att hålla nere effektavgiften är att sprida ut sin elanvändning över dygnet och månaden och att försöka planera din elanvändning, speciellt under den kallare årstiden.

Om du är osäker på om du betalar effektavgift, kolla med ditt nätbolag.