Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Banner Children's Climate Prize Jury 2021
Pressmeddelande

Tunga namn i Children's Climate Prize jury 2021

Publicerad: 2021-05-24

En oberoende jury utser varje år vinnare och finalister av Children’s Climate Prize. Juryn består av en mix av människor unga och vuxna som alla har kompetens inom hållbarhetsfrågor. I årets jury deltar bland annat FN-representanten FN med Sam Barratt och människorättsjuristen Parul Sharma. Children's Climate Prize grundades av Telge Energi 2016.

Tunga namn presenteras i juryn fr Childrens Climate Prize 2021 Sam Barratt UN Environment Program Parul Sharma Ordfrande Amnesty Sverige Johan Kuylenstierna Ordfrande Klimatpolitiska Rdet i Sverige Micael Dahln Frfattare och Ekonomiprofessor Handelshgskolan Aishwarya Sridhar YOUTHTOPIA Wildlife filmmaker conservationist Elin Bergman Circular economy queen of Sweden Chief operating officer Cradlenet Rodja Temur  WWF Youth Sweden

Juryn för Children’s Climate Prize tillsätts varje år av Children’s Climate Foundation och består av personer med olika kompetenser inom områden som rör samhälle, miljö och klimat. Children’s Climate Foundation stiftades av prisets grundare Telge Energi 2020.

Det känns otroligt kul att som ordförande för Children’s Climate Foundation nu få presentera personerna som tar plats i årets jury. Tillsammans har de en bred erfarenhet och kunskaper som blir värdefulla i juryarbetet. Vi är glada att se några välbekanta ansikten och organisationer ta plats i juryn i år igen och hälsar de nya medlemmarna extra varmt välkomna, säger stiftelsens ordförande tillika Telge Energis vd Johannes Boson.

Precis som tidigare år har juryn även internationellt deltagande med erfarenhet av hållbarhetsarbete ute i världen. Den som leder juryn i dess arbete är ordförande Johan Kuylenstierna som även är ordförande i Sveriges Klimatpolitiska råd. Här presenteras årets jury:

Rodja Temur  – WWF Youth Sweden

Rodja har engagerat sig i miljöfrågor sedan en tidig ålder. Hon är också intresserad av samhällsfrågor, såsom jämlikhet och integration. Förutom att vara aktiv i WWF Youth arbetar Rodja med barn med intellektuell funktionsvariation och som ungdomsledare.

Elin Bergman - Circular economy queen of Sweden, Chief operating officer, Cradlenet

Elin är en nyckelfigur i arbetet att accelerera övergången till cirkulär ekonomi i Sverige. Hon har en bakgrund som cirkulär ekonomi expert på WWF och ansvarade där även för företagssamarbeten. Elin är även initiativtagare till Nordic Circular Hotspot. 

Aishwarya Sridhar - YOUTHTOPIA, Wildlife filmmaker & conservationist 

Aishwarya är en indisk naturfotograf, djurlivsrepresentant och dokumentär filmskapare bosatt i Navi Mumbai. Hon är den yngsta tjejen som har vunnit Sanctuary Asia-Young Naturalist Award och International Camera Fair Award.

Micael Dahlén – Författare och Ekonomiprofessor, Handelshögskolan

Micael är författare, internationell föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har föreläst på platser som Shanghai, New York och Lissabon, för organisationer som Google, Ericsson och The Economist. Han är utsedd till nummer 10 i världen inom sitt forskningsfält.

Johan Kuylenstierna - Ordförande Klimatpolitiska Rådet i Sverige

Johan är adjungerad professor och hedersdoktor vid Stockholms Universitet. Johan har arbetat på FN i New York med Agenda 21 och vattenresursfrågor, och varit vd för Stockholm Environment Institute. Han är en aktiv föreläsare och debattör, och engagerad i flera organisationer med koppling till miljö, energi och klimat.

Parul Sharma - människorättsjurist med fokus på hållbarhetsfrågor

Parul är människorättsjurist med fokus på hållbarhetsfrågor. Hon är också regionchef för klimaträttvisefrågor i Sydasien vid organisationen PVCHR (Peoples' Vigilance Committee on Human Rights Asia) som arbetar med barnrätt, kvinnorätt och miljöfrågor med fokus på klimaträttvisa i Sydasien-regionen.

Sam Barratt - UN Environment Program

Sam är chef för utbildnings- och ungdomsenheten på FN: s Environment Program. Han ansvarar för Playing for the Planet Alliance, ett samarbete med spelindustrin, liksom nätverket Youth and Education Alliance (YEA!) som inkluderar ca 800 universitet från hela världen.

Juryn sammanträder i augusti 2021 och strax därefter presenteras årets finalister. Vilka som så småningom blir vinnarna av priset avslöjas i november. Grundare och partners till priset är delaktiga i juryarbetets advisory board och bidrar med kunskap och kompetens i den inledande urvalsprocessen.

Children’s Climate Prize så fungerar det:

 • Bidrag kan nomineras mars – juni 2021
 • Juryn tillsätts under våren
 • Juryn utser finalister och vinnare
 • Finalister presenteras under september-oktober 2021
 • Vinnare av priset presenteras i november 2021
 • Children’s Climate Prize prisutdelningsceremoni sker i november 2021

Prisets bakgrund

Grundaren Telge Energi tog redan 2015 ett initiativ för att lyfta barns röster i klimatdebatten med Children’s Climate Conference. Då reste barn från hela världen till Södertälje för att diskutera klimatfrågan inför klimattoppmötet COP21 i Paris. Tillsammans skapade barnen en lista med åtgärder och krav som de ansåg nödvändiga för att skapa hållbar utveckling för världen och kommande generationer. Barnen fick möjlighet att resa till klimattoppmötet i Paris och framförde där sina krav för Christiana Figueres högsta chefen för FN:s klimatkonvention (UNFCCC), och den samlade världspressen.

Efter att ha sett vad barn och unga kan åstadkomma beslutade Telge Energi att varje år dela ut ett pris till en ung person som gjort framstående insatser för klimat och miljö. Det första Children’s Climate Prize delades ut året därpå till den amerikanska klimataktivisten Xiuhtezcatl Martinez.

För mer information:

Johline Lindholm, projektansvarig för Children's Climate Prize, Telge Energi
johline.lindholm@telgeenergi.se
0733 90 21 58