Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Children's Climate Prize Logo
Pressmeddelande

Uttalande: Med anledning av Greta Thunbergs beslut att inte delta på Children's Climate Prize 2018

Publicerad: 2018-11-02

Igår valde klimataktivisten Greta Thunberg att avsäga sig sin plats som finalist för Children’s Climate Prize. Anledningen var att övriga finalister (sex ungdomar) och deras målsmän flyger till Stockholm för att under tre dagar delta i mötesplatsen: Children’s Climate Prize och Talks - en plattform för barn och unga där de får utrymme och uppmärksamhet, mötas för att utbyta kunskap och nätverka med, och inspirera, politiker och näringsliv.

”Our generation will never be able to fly (among other things), other than for emergencies. Because the adult generations have used up all our carbon budget”, skrev Greta Thunberg på Twitter.

Greta har rätt. Inom vår koldioxidbudget ryms väldigt lite av den livsstil som medelsvensken lever idag - av en global koldioxidbudget på 1-2 ton per person och år så konsumerar svensken 11 ton. Klimatfrågan är mänsklighetens största utmaning och Telge Energi har sedan 10 år tydligt tagit ställning för att bidra till 100 procent förnybart, bland annat genom att uteslutande sälja 100 procent förnybar el, av just den anledningen.

Så varför har vi valt flyget till ett klimatpris?

Children’s Climate Prize är mer än en enskild prisceremoni, det är en mötesplats för barn och unga som driver hållbar utveckling. Valet att låta finalisterna träffas i Stockholm har fattats med utgångspunkten att förändring sker genom möten. Det är idag svårt att transportera personer koldioxidfritt från länder som Peru eller USA. Det är något speciellt som händer när barn och unga från olika kulturer och bakgrund får mötas och utbyta erfarenheter, alla med en gemensam strävan att göra den här planeten till en bättre plats.

Att Greta är en av dem som vi vill lyfta och hylla genom Children’s Climate Prize har hon bevisat än en gång i sitt ställningstagande. Hon visar att det inte är ett enskilt klimatpris som skapar klimathjältar, och även om vi är ledsna över att Greta inte vill vara en av årets finalister är vi respektfulla inför hennes beslut.

På Telge Energi kommer vi fortsätta vara övertygade om att mötet mellan människor, kunskap och erfarenheter behövs för att klara av utmaningarna vi står inför. Gretas ställningstagande gör oss än mer medvetna och utmanar oss att ta ytterligare steg för att själva vara, och göra Children’s Climate Prize till en ännu bättre förebild och inspiration för hållbarhet.

Bakgrund om Children’s Climate Prize

Children's Climate Prize är en mötesplats och en plattform som gör det möjligt att nå ut med alla de goda initiativ och projekt som inspirerar fler att vilja bidra själva. Priset grundades då vi såg att ungas röster sällan hörs i klimatdebatten, och att många unga inte har möjlighet att delta på klimattoppmöten och platser där beslut tas om deras framtid. De måste ta svåra och tunga kamper för att synas och höras över huvud taget, inte minst just för att de är unga. Det ville vi ändra på och instiftade då, Children’s Climate Prize.

Förutom Greta har sex personer, Maanasa Medu (15 years, USA), Nikita och Sofia-Khrystyna (13 years, Ukraine), José Adolfo (13 years, Peru) och två representanter från initiativet “25 Voices against Deforestation” (Colombia), tillsammas med målsman bjudits in till Stockholm för att under tre dagar möta andra unga som driver förändringsarbete och som kämpar för att få upp hållbarhets- och rättvisefrågor på agendan. Det är unga från olika länder, med olika förutsättningar, vi har sett att priset tidigare varit avgörande för att vissa ska kunna ta sina initiativ till nästa nivå. Vi klimatkompenserar självklart de resor som finalisterna och deras medföljare gör för att delta.