Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
I förgrunden ett tak med solpaneler. Bakom taket syns två vindkraftverk samt kraftledningar. Solen som skiner i motljus håller på att gå ner bakom taket.
Nyhet

Vad är skillnaden på nätbolag och elbolag?

Publicerad: 2024-01-31

Nätbolag och elbolag – låter och likt och har lite med varandra att göra, men har ändå två helt separata funktioner.

Nätbolag

Nätbolaget tar hand om elnätet i området där du bor. De äger ledningarna där elen transporteras och din elmätare. Nätbolaget underhåller ledningarna, åtgärdar strömavbrott och ansvarar för att elen levereras till rätt plats. För det betalar du en nätavgift. 

Om du har frågor om till exempel din elmätare, effektavgift, hög- och låglast, amperestyrka, huvudsäkring är det ditt nätbolag du ska kontakta. 
Nätbolag är inte valbart, utan du är bunden till det nätbolag som finns i området där du bor. För dig som bor i Södertälje och Nykvarns kommun är Telge Nät ditt nätbolag. 

Elbolag

Näbolaget ansvarar för att transportera elen, men vi, ditt elbolag, ser till att du har el i din bostad. Vi köper in den mängd el du behöver och från den källa du önskar så att du har el hemma. 

Du kontaktar ditt elbolag om du har frågor om ditt elavtal, fakturan kring elpriset, flyttfrågor, timpris och månadspris eller om du har frågor generellt om elpriset. 

Elbolag är helt valbart, du kan välja fritt mellan alla elbolag oavsett vart du bor.