Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
barnpool i trädgården
Nyhet

Vad kostar det att fylla en barnpool?

Publicerad: 2024-06-28

En varm sommardag finns det väl knappast ett bättre sätt att kyla ner sig på än med ett riktigt svalkande dopp? För de riktigt små barnen betyder det ofta bad i en plaskpool. Men vad kostar det egentligen att fylla en barnpool och hur ofta ska du byta eller rengöra vattnet?

I det här exemplet har vi räknat på en rund barnpool som rymmer cirka 400 liter vatten. Att fylla den med varmvatten kommer dra ungefär 15 kWh. Låt oss säga att elen kostar 100 öre per kWh, då skulle kostnaden bli 100 öre x 15=15 kronor.

Om det är väldigt varmt ute kan du såklart fylla barnpoolen med kallt vatten och i stället låta solen värma vattnet. Då sparar du både på elen och plånboken!

Tips när du ska fylla poolen:

  • Om du använder en trädgårdsslang, se till att slangens mynning är ovanför vattenytan hela tiden. Annars kan förorenat vatten strömma ut i huvudledningsnätet om tryckfall skulle uppstå.
  • När det är varmt ute är det många som vattnar i trädgården, tvättar uteplatsen, duschar eller använder vattenspridare, vilket gör att det kan bli svårt att få vattnet att räcka till just då. Så passa gärna på att fylla upp barnpoolen en dag när det är dåligt väder eller tidigt på morgonen när inte lika många använder vattnet.
  • Vi har en väldigt varm sommar framför oss vilket gör att många kommuner kan behöva införa bevattningsförbud eller uppmana invånare att spara på vattnet. När det råder bevattningsförbud får du inte fylla poolen. Så var noga med att hålla koll på kommunens hemsida för att se vad som gäller innan du börjar fylla poolen.

Hur ofta måste jag byta vatten?

Bakterier trivs särskilt bra i det varma vattnet i barnpoolen och så snart vattnet börjar bli oklart är det dags att byta ut det.

För att spara på vattnet och slippa byta det lika ofta, tänk på att:

  • Ta bort insekter och skräp med en hov
  • Täck över poolen när den inte används, då hålls den ren och bevarar dessutom värmen längre
  • Det finns olika vattenreningskit att köpa som du kan använda till din barnpool

Njut nu av sommaren, och simma lugnt!