Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Vindsnurror i vatten
Nyhet

Våra bästa el-klapps tips!

Publicerad: 2023-11-29

Det finns många olika produkter på marknaden som kan hjälpa dig med att både få koll på din elförbrukning hemma samt hur du minskar den. Kanske kan det vara en perfekt julklapp till någon du känner eller dig själv?

Till den glömske

Till den som alltid glömmer belysningen igång kanske en timer eller rörelsesensor skulle passa bra? Med timern kan du se till att belysningen inte står på under dygnets dyraste timmar. En rörelsesensor styr belysningen baserat på om du är i rummet eller inte. Så har du glömt att släcka lampan gör det inget, sensorn gör det åt dig!

Till långduscharen

Visste du att varmvatten står för cirka 25% av energiförbrukningen i en villa? Det finns många smarta prylar och tips på hur det går att dra ner på vattenförbrukningen.

Eller för den som gillar att ta en långdusch är en duschtimer lämplig. Kanske en med olika färger för att uppmärksamma långduscharen på att det gått lite för lång tid med det varma vattnet?

Till kranarna i duschen och även i köket går det att installera en strålsamlare, den reducerar vatten- och energiförbrukningen på tappställen med upp till 60%.

Till timpris-fantasten

Alla känner vi säkert någon som har stenkoll på hur mycket el sakerna drar i hemmet och anpassar sin förbrukning efter de billiga timmarna. Personen har garanterat timpris i sitt elavtal, och vill därför veta vad elpriset är timme för timme. Det finns en supersmart klocka på marknaden som är kopplad till NordPool spotpriser. Klockan har tre lägen: Den lyser grönt när priset är som billigast, gult när det är medel, och rött när elpriset är dyrast på dagen. Hur smart?!

Till den som har allt på stand-by

Känner du någon med mängder av prylar inkopplade och som alltid står i stand-by läge? Det finns elmätare att koppla in i vägguttaget för att se hur många kilowattimmar som förbrukas. Med vissa mätare kan du även se priset direkt på skärmen!