Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Nyhet

Våra bästa tips till dig med elcykel

Publicerad: 2024-03-27

Våren börjar närma sig och det blir lättare att ta sig fram på två hjul. Är du en av dem som investerat i en elcykel? Eller funderat på att skaffa en? Har du koll på hur ofta du behöver ladda, hur lång tid en laddning tar och hur du tar hand om batteriet på bästa sätt? Allt det går vi igenom här.

Elcykel är ett bra och relativt miljövänligt sätt ta sig fram på. På dagens marknad finns det ett stort utbud att välja mellan för att du ska kunna hitta den cykel som passar just dig. Om motorn ska sitta fram, i mitten eller bak är en sak du behöver ta ställning till. Men den viktigaste delen på elcykeln är trots allt – batteriet. Vi ska gå igenom hur du maximerar livslängden, hur lång tid en laddning tar och hur långt du kommer på en laddning. 

I det här exemplet har vi utgått från en av marknadens mest sålda elcyklar, Crescent Elina. 

Hur lång tid tar en laddning?

Du ska alltid ladda ditt batteri till cykeln med laddningskabeln som medföljer, det tar cirka 4–8 timmar att ladda batteriet fullt. Det går bra att ladda i ett vanligt vägguttag. Om du laddar batteriet fullt eller bara delvis har ingen påverkan på batteriets effekt. Vad du ska tänka på är däremot att inte låta batteriet ligga urladdat under en längre period eftersom det kan påverkat livslängden på ditt batteri negativt. 

Hur långt räcker en laddning?

På en full laddning med det här batteriet kan du ta dig någonstans mellan 50–90 kilometer. Exakt hur långt beror på flera faktorer: 

  • Däcktrycket - se till att ha ett högt däcktryck.
  • Förvaring av batteriet – förvara ditt batteri i rumstemperatur när du inte använder det. 
  • Terrängen – tuff terräng och uppförsbackar drar mer el 
  • Temperaturen – batteriet levererar som bäst vid höga temperaturer. Vid minusgrader kan du tappa mellan 20–40% av batteriets kapacitet.  

Hur tar jag hand om batteriet?

Det finns några saker du själv kan göra för att maximera livslängden på batteriet till din elcykel. 

  • Förvaring – förvara alltid ditt batteri inomhus när du inte använder det. Se till att batteriet inte ligger urladdat under en längre period då det kan påverka kapaciteten negativt. 
  • Rengöring – rengör ditt batteri regelbundet med en fuktig trasa. Detta är speciellt viktigt under vintermånaderna.