Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Vindsnurror i vatten
Nyhet

Varför är min grannes elräkning lägre?

Publicerad: 2023-11-29

Är det stor skillnad på din och din grannes elräkning? Även om ni har ungefär lika stor boyta finns det många andra saker som gör att fakturan kan bli olika hög. Här reder vi ut vad som egentligen påverkar ditt elpris och vad som är viktigt att ha i åtanke för att få en så rättvis jämförelse som möjligt.

Elavtal

Vilken typ av elavtal du har kan spela stor roll för ditt pris. Om du har ett rörligt elavtal följer ditt pris spotpriset, vilket gör att din elkostnad kan skilja sig mycket åt från dag till dag. Har du i stället ett förvaltat elavtal prissäkras en stor del av din el i förväg baserat på vad marknaden tror att elen kommer att kosta framåt. Det bygger på långsiktighet och innebär att du får ett jämnare pris över tid, men du tar samtidigt inte del av plötsliga toppar eller dalar i spotpriset. Vissa elbolag erbjuder även fasta elavtal där du binder upp avtalet på till exempel tre år. Då vet du exakt vad du kommer att få betala för elen varje månad. Just nu har vi ett avtal där du binder ditt pris under vintermånaderna och har ett rörligt avtal resterande månader.

Din elkostnad styrs även av om du har timpris eller månadspris. Med timpris betalar du vad elen kostar just den timmen då du förbrukar den och om du lyckas tajma din elanvändning till när spotpriset är som lägst kan du ofta komma ner mycket i pris. I vår app och här på vår sajt kan du se vad spotpriset på Nord Pool är i dag.

Om du i stället har månadspris innebär det att du betalar ett snittpris för elen som är gemensamt för alla månadsavlästa kunder i ett och samma elområde och som har samma elbolag.

Vitvaror

Vitvaror i hemmet drar mycket el och står för ungefär 25% av den totala förbrukningen. Nya vitvaror är däremot betydligt mer energisnåla än äldre vilket betyder att du kan minska förbrukningen rejält genom att investera i modernare varianter om du inte redan har gjort det.

Antal boende
Hur många är ni egentligen i hemmet? Det säger sig nästan självt att ju fler ni är som bo i bostaden, desto mer el kommer det att gå åt. Diskmaskinen går oftare, det tvättas mer kläder, det duschas oftare och så vidare.

Påverka din nätkostnad

En del nätbolag har infört något som kallas för effektavgift. Effektavgiften kan beskrivas som en trängselavgift för elnätet och baseras på den timme i månaden då du använt som mest el (även kallat för effekttopp).

Effektavgiften är också olika hög under olika delar av året. Den så kallade höglasttiden infaller under den tid på året då det är som kallast och elnätet är som högst belastat. Då betalar du både en högre överföringsavgift och effektavgift.

Det bästa sättet att hålla nere effektavgiften är att sprida ut sin elanvändning över dygnet och månaden och att försöka planera din elanvändning, speciellt under den kallare årstiden.

Om du är osäker på om du betalar effektavgift, kolla med ditt nätbolag.

Huvudsäkring

Kan du styra vad du har för huvudsäkring hemma? Har du koll på vad du har för huvudsäkring i lägenheten? Har du en huvudsäkring med högre kapacitet än vad du egentligen behöver betalar du onödigt mycket i nätavgift. Om du misstänker att du kan ha en huvudsäkring som har högre kapacitet än vad din förbrukning kräver, hör av dig till ditt nätbolag så kan de i så fall hjälpa dig med ett byte.