,

Välj rätt elavtal

Vilket elavtal ska jag välja? Det är en av de vanligaste frågorna vi får på Telge Energi. Så hur ska man egentligen tänka när man gör sitt val av elavtal? Oavsett om du ska välja elavtal för första gången eller om du funderar på att byta ditt befintliga elavtal finns det flera saker du bör tänka på för att välja rätt. Här får du våra bästa tips!

 

Alla bör se över och utvärdera sitt elavtal regelbundet. När du ska välja elavtal ska du utgå från dig och dina behov. Bor du i villa eller lägenhet? Förbrukar du mycket el? En bra utgångspunkt är att ta reda på hur mycket el du förbrukar på ett år och hur förbrukningen är fördelad under dygnet och året. 

Elavtal funkar lite på samma sätt som bolån och olika avtal innebär mer eller mindre risker, på kort och på lång sikt. Ha därför i åtanke vilken risk du är villig att ta när du ska bestämma dig för vilket elavtal du ska teckna. Ställ dig frågan hur pass känslig din ekonomi är för plötsliga prisförändringar? Ett rörligt avtal kan löna sig, men du då behöver du samtidigt veta att du kan klara av eventuella plötsliga  prisuppgångar. 

Undvik alltid anvisningsavtal med anvisat pris

Om du inte aktivt väljer elbolag och elavtal får du ett anvisningsavtal och därmed betalar du ett anvisat pris din el. Ett anvisningsavtal med ett anvisat pris ges till de elkunder som inte gör ett aktivt val och tecknar ett elavtal. Ett anvisat pris är oftast en dålig och dyr affär. Oavsett vilket annat elavtal som tecknas, blir det mer pengar över i plånboken. Telge Energi jobbar löpande med att fler kunder ska undvika det höga anvisade priset och istället hitta ett elavtal som passar boendet och förbrukningen.

Våra olika elavtal

Som privatperson kan du välja mellan Rörligt elavtal och Tryggt elavtal. Båda dessa fungerar som timprisavtal om du har timavläsning

Rörligt elavtal:

  • Påslag 5 öre/kWh inkl. moms
  • Fast avgift 49 kr
  • Ingen bindningstid

Läs mer om rörligt elavtal

Tryggt elavtal

Tryggt elavtal innebär att vi regelbundet gör små prissäkringar över tid. Det innebär att vi på sikt får en större förutsägbarhet i elpriset.

  • Påslag 3 öre/kWh inkl. moms
  • Jämnare och mer förutsägbart pris
  • Uppsägningstid 6 månader

Läs mer om Tryggt elavtal

Din förbrukning påverkar elräkningen

En sak är säker: Hur hög din elräkning blir påverkas i hög grad av din förbrukning, och den kan du själv påverka. Här har vi listat några av våra bästa energispartips.

Vi finns tillgängliga måndag till torsdag 8:30-17 och fredagar 8:30-15

Ring och teckna elavtal på 0756100434