Avbryt
   

Childen's Climate Conference 2015

Starta video

I december 2015 samlades världens ledare och en massa vuxna på ett klimattoppmöte i Paris som kallas COP21. Inför klimattoppmötet så samlade vi barn från hela världen i Södertälje på en egen klimatkonferens. På mötet delade de sina berättelser om hur klimatet drabbar dem och vad de vill att världens vuxna ska göra åt klimatförändringarna. Under barnens klimatkonferens diskuterades det med politiker, experter och skapades en kommuniké som lämnats över till de vuxna ledarna i Paris. Om du vill vara en del av en rörelse som aktivt kämpar för miljön och klimatet och samtidigt få 100% ren el är Telge Energi det självklara valet när du väljer elleverantör. 

Snabba fakta om Children's Climate Conference

Nuläge

På barnkonferensen skapades en kommuniké med krav som lämnades över till världens ledare vid klimattoppmötet COP21 i Paris 2015.

Fakta

64 barn från hela världen samlades för att diskutera klimatfrågan i Södertälje. Läs om deras insikter och vad de kom fram till i deras kommuniké här.

Södertälje

Plats

Den 25-28 november 2015 samlades 64 barn från 22 länder i åldern 9-12 år i Södertälje och diskuterade klimatfrågan.

Information

I november 2015 tog Telge Energi initiativet att samla 64 barn från hela världen i Södertälje för att delta i Childrens Climate Conference. Barnen var från jordens alla delar och på plats fanns också representanter från olika ursprungsbefolkningar som drabbats extra hårt av klimatförändringarna.

Syftet med konferensen var att diskutera klimatfrågan och skapa en lista med krav som sedan skulle lämnas över till världens ledare vid det stora klimattoppmötet COP21 som hölls i Paris i december 2015.

Mötet i Paris samlade toppolitiker från hela världen och hade som mål att ta fram nya löften som ska stoppa klimatförändringarna. Det vi gör idag är nämligen inte tillräckligt nog för att stoppa ökningen av jordens medeltemperatur.

På Childrens Climate diskuterades klimatfrågan och barnen delade med sig av sina berättelser till varandra. I slutändan tog de fram en kommuniké med krav till världens ledare som lämnades över vid det stora klimattoppmötet i Paris.


Children's Climate Conference

Politiker välkomnade barnen till Sverige

Barnen välkomnades till Södertälje av Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Södertälje och samma dag besökte biståndsminister Isabella Lövin konferensen och tog del av barnens berättelser om klimatsituationen i deras hemländer. Under konferensen åkte barnen till Stockholm och togs emot av miljöminister och vice statsminister Åsa Romson, som bjudit in dem till miljöministeriet. Väl på plats presenterade barnen sin kommuniké för miljöministern som även var Sveriges representant i Paris veckan efter. 

 


Juliette Potier

Framgång för barnen på klimattoppmötet i Paris

Den 3 december 2015 var det dags för några av delegaterna att lämna över kommuniké till FNs generalsekreterares sändebud Ahmad Alhendawi och Christiana Figueres, högsta chefen för FN:s klimatkonvention. Överlämnandet gjordes på plats på COP21 i Paris.

FN hade flaggat för att det skulle vara en informell ceremoni men det var fullt med folk på plats och flera journalister ville göra intervjuer med barnen. Och barnen gjorde succé! Telge Energi är givetvis otroligt stolta över att ha varit en del av detta initiativ och vill se till att alla gör vad de kan för klimatet.

Här kan du läsa mer om dagen i Paris och se bilder från ceremonin

Kontakta oss