Telge Energi logotypTelge Energi logotyp

Elspartips

Det finns många saker du kan göra för att spara energi i hemmet, men en del ger större effekt än andra, särskilt om du bor i villa. Här kikar vi på både stora och små förändringar du kan göra för att minska din elräkning. Men allra först kan det vara bra att se över hur mycket el du faktiskt förbrukar. På så vis har du något att jämföra med när du ska börja se över din användning. 

Hur mycket el förbrukar jag?

Ditt nätbolag ansvarar för att läsa av din el vid varje månadsskifte. Då mäts hur mycket el du använt under månaden. Om du vill ha bättre koll på hur stor din förbrukning är kan du själv läsa av mätvärdena oftare. På så vis kan du märka om din förbrukning går upp. Du hittar din månadsförbrukning på Mina sidor. 

Vad är en vanlig elförbrukning för mitt boende? 

Ligger du bra till jämfört med resten av hushållen? Det är inte lätt att som privatperson veta vad som är en normal elförbrukning för exempelvis en lägenhet eller en villa eftersom det kan variera kraftigt. Detta beroende på typ av uppvärmning, hur många personer som bor i huset och de boendes energivanor. Men vi brukar uppskatta att en lägenhet i snitt har en årsförbrukning på mellan 2000 och 4000 kwh, men spannet sträcker sig ända upp till 6000 kWh. En genomsnittlig villa i Sverige ligger snarare på mellan 14 000 och 16 000 kWh i årsförbrukning, men med ett spann på 7000-30 000 kWh. 

Tips på större saker du kan göra för att spara el

För dig som är villig att investera lite mer pengar kortsiktigt för att spara pengar i det långa loppet finns det en hel del du kan göra som kommer att minska din elförbrukning. 

Bor du i villa? Isolera, isolera och isolera! 

Stoppa drag och värmespill genom att isolera huset ordentligt. Var uppmärksam på dörrar och fönsters tätningslister. Att tilläggsisolera taket är oftast det lättaste och mest effektiva sättet att behålla värmen där du vill ha den, i huset. Det är också effektivt med tjocka gardiner för fönster nattetid. Även att fälla ner persienner eller rullgardiner under natten hjälper mot energispill.

Undvik direkt el som primär uppvärmning (om du kan) 

Har du möjlighet så är det värt att se över din uppvärmning. Byt till värmeväxlande teknik som exempelvis jordvärme eller luftvattenvärmepump. Kom även ihåg att eluppvärmda golvslingor är riktiga energitjuvar, så använd dem smart och endast vid behov.

Se över energiförbrukningen på vitvarorna 

Om det är dags att uppdatera dina vitvaror bör du alltid kika på vilken energiförbrukning de har. Ny teknik är oftast effektivast, en spis med induktionshäll förbrukar runt 40 procent mindre energi än en häll i glaskeramik. Det är också värt att kika om du kan styra vitvarorna via exempelvis en app så att du kan slå på disken och tvätten när elpriserna är lägre.

Producera egen el med solceller

Genom att producera din egen el minskar du risken med höga elpriser. Just nu har vi riktigt bra erbjudande på solceller – kolla in på telgeenergi.se/solceller och få en offert till just ditt tak.

Tips på mindre saker du kan göra för att spara el

Att minska din förbrukning handlar inte bara om att göra kostsamma renoveringar, ny uppvärmning eller att investera i solceller. Det finns även en del mindre synliga energislukare som många glömmer bort.  

Stäng av dina apparater helt

En av de största dolda strömtjuvarna är "standby-läget" för olika apparater. Vanliga exempel är din TV. När du stänger av den endast med hjälp av fjärrkontrollen försätts den i standby, vilket du kan se på den röda prick som lyser under displayen. Detta mellanläge drar ström som motsvarar 2% av hela Sveriges årliga elförbrukning, eller ca 500 kWh i ett normalhushåll. Ta därför för vana att alltid stänga av TV:n och andra apparater med standby-läge helt med hjälp av exempelvis en grenkontakt med strömbrytare. 

Skippa viloläge

Brukar du lämna datorn i viloläge när du går på lunch eller tar en längre paus? Datorer slukar el även när de sätts i viloläge, varför det optimala är att stänga ner datorn när du inte använder den. Om du vet att du bara ska vara borta ett par minuter och vill slippa starta om den igen när du kommer tillbaka kan du med fördel aktivera energisparfunktionen för datorns bildskärm i stället. Även det sparar el, om än inte lika mycket.

Dra ur laddaren

En annan strömtjuv du kanske inte tänkt på är laddarna till alla dina elektriska prylar. Ta alltid för vana att dra ur laddaren ur vägguttaget när du har laddat färdigt din mobil eller vad det nu kan vara. Laddaren kan nämligen dra ström även när den apparat som ska laddas inte är inkopplad.

Reglera den eluppvärmda golvvärmen

Vi är många som har eldrivna värmeslingor i badrummet, men även i hallen och köket, för att slippa frysa om fötterna. Men har du någon gång reflekterat över hur mycket el värmegolvet faktiskt förbrukar? Man brukar uppskatta att ett vanligt elvärmegolv förbrukar ungefär mellan 150 kWh och 300 kWh per kvadratmeter och år. För att undvika att värmeslingorna drar för mycket el är det viktigt att ha ett bra styr- och reglersystem så att golvvärmen regleras när temperaturen behöver öka eller minska. Detta brukar vara lättare att göra i ett nybyggt hus där golvvärmen kan anpassas till hela huset uppvärmningssystem. I ett gammalt hus kan det dock vara svårare.

Stäng av handdukstorken

Likt golvvärme kan handdukstorken vara något av en dold energibov. En handdukstork som står på kan nämligen dra runt 600 kWh/år helt i onödan. Se därför till att handdukstorken är avstängd när den inte används. 

Sänk en grad inomhus

Visste du att om du som bor i villa sänker inomhustemperaturen med bara 1 grad så minskar din energianvändning hemma med hela 5 procent? Självklart kan även du som bor i lägenhet spara energi genom att sänka temperaturen, men kanske inte riktigt så mycket som en villaägare eftersom ytan som ska värmas upp där är större.

Se även till att dina element är fria från möbler. Annars hindrar du värmen från att nå resten av bostaden.

Kontakta din energirådgivare

Alla kommuner i Sverige erbjuder klimat- och energirådgivning. Tjänsten är kostnadsfri och kan nyttjas av både privatpersoner, företag och organisationer. På Energimyndighetens hemsida hittar du aktuella kontaktuppgifter för just din kommun.