Kan timprisavtal rädda hushållskassan?
Genom att själv bestämma när man förbrukar el får man automatiskt billigare elräkningar. Och elen kan till och med vara gratis på natten. Det är två av de vanligaste myterna om timprisavtal. Visst kan det finnas pengar att spara, men det beror på flera olika faktorer.
De senaste åren har timprisavtal blivit allt populärare. Med löften om att det finns stora pengar att spara är det inte svårt att förstå varför. Men är ett timpris alltid billigast och passar det alla?
– Personer med hög elförbrukning som bor i villa och som har möjlighet att lägga sin elförbrukning under tider när elpriset är lågt, har elbil och egen laddbox tjänar oftast på ett timavläst elavtal, säger Karin Norman, produktchef på Telge Energi.
Hur mycket man som villaägare med stor elförbrukning har möjlighet att tjänar beror bland annat på vilket uppvärmningssystem man har. Att installera ett styr- och reglerverktyg där man kan styra uppvärmningen kan därför vara en bra idé menar Karin Norman.
– Genom att kartlägga sin förbrukning är det också lättare att styra när man väljer att använda elen. Det är ingen slump att priset är högre vissa tider på dygnet såsom på morgonen när människor duschar och ska i väg till jobbet eller när de lagar mat på kvällen.
Inte självklart att teckna
En annan myt är att alla kan teckna timprisavtal. En förutsättning för att man ska kunna få timprisavtal är att man har en timavläst elmätare hemma. Det finns ett regeringskrav på att alla elmätare ska vara utbytta till timavläsning till 2025. Om man inte redan har en timavläst elägare kan man be sitt elnätsbolag om att få sin elmätare utbytt mot en timavläst tidigare än så. Nätbolaget har då tre månader på sig att kostnadsfritt byta ut elmätaren.
En av de vanligaste myterna med timprisavtal är att man automatiskt tjänar pengar på det. Men om man bor i lägenhet med fjärrvärme har man inte lika stort elbehov och då kan en annan avtalsform vara mer ekonomiskt fördelaktigt.
– Man måste aktivt ha koll på elpriset och anpassa sin förbrukning därefter. Det är något man behöver göra på daglig basis eftersom elpriserna ändras hela tiden. Om man inte har koll kan timpris bli dyrare en än månadspris.
Kräver planering varje dag
Elpriserna för nästkommande dygn publiceras på den nordiska elhandelsbörsen Nordpool varje dag klockan 15.00. Om man ska tjäna på att ha timprisavtal behöver man därför gå in och titta på elpriserna och därefter planera när man ska använda elen kommande dygn. När elpriserna är rekordhöga är det ofta ännu större skillnader mellan de dyra och billigare timmarna.
I Sverige har vi fyra elprisområden. Det är framför allt de som bor i elområde 3 och 4 som under det senaste året har fått känna av extremt höga elpriser, med stora skillnader över dygnet. Priserna i elområde 1 och 2 är generellt mycket lägre, är timprisavtal elavtal något som skulle hjälpa dem som bor i dessa områden att få lägre elpriser?
– Skillnaden i pris mellan billiga och dyra timmar är inte lika stora i dessa områden så det blir inte lika stor effekt med timprisavtal där. Oavsett var man bor så måste man lägga ner tid på att planera sin elanvändning för att inte det timavlästa elavtalet ska bli en dyrköpt affär, avslutar Karin Norman.
Vill du byta till timpris? Läs vår timprisguide här