,
Telge Energi har fokuserat på solen i många år. Redan 2012 såg de till att köpa tillräckligt mycket solel för att alla deras kunder skulle kunna få "en skvätt sol" i sina avtal.
Nyhet

Publicerad:

Solceller på tre minuter

En enkel guide i tre delar - allt du behöver veta om hur solceller funkar.

 

1. Så hur funkar solcellerna då?

Solceller gör el av solinstrålning. Solfångare är något annat, då använder du taket till att värma upp vatten till exempelvis poolen eller duschen. 

När solen skiner (1) producerar solpanelerna el (2), vilket växelriktaren omvandlar till växelström (3). Sen skickas elen till husets elcentral (4) som skjutsar den vidare in i huset (5) så att du kan tända lampor och så. Nätägarens elmätare (6) håller kollen så att du köper och säljer el beroende på om du har över- eller underskott vid ett givet tillfälle.

 

2. Okej, det här med produktion och konsumtion då?

Vi får många frågor om just det här, men faktum är att det är ganska enkelt. Huvudregeln är att huset först och främst använder den el som du producerar med dina solceller. 

För dina solceller producerar din egen el, som du kan använda gratis. Den el du inte använder blir ett överskott som säljs vidare ut på elnätet. Och när dina solceller producerar mindre än du behöver så köper du istället in el från elnätet automatiskt.

 

3. Lite tak-fakta, tack! Vad behövs? 

Många tror att det absolut måste vara söderläge för taket för att solceller ska fungera. Det är optimalt, men inget måste faktiskt.

Faktum är att det funkar med öst- och västerläge också. Men läget är inte allt. Ett tak som inte har skorstenar, kupor och liknande kan utnyttjas effektivare till fler solcellspaneler. Du kan också använda garagets, friggebodens eller utbyggnadens tak till solcellerna. Ditt tak ska dock helst inte ligga i alltför mycket skugga från träd eller andra närliggande hus och om du behöver renovera taket: gör det innan du skaffar solceller! 

Så där! Svårare än så är det inte med solceller faktiskt. Kontakta oss så ser vi till att det händer även på ditt tak.