,

Children's Climate Prize - Ett initiativ från Telge Energi

 

 
bildplatta-video-om-CCP

Vi lyfter barnens perspektiv

Redan år 2008 tog vi på Telge Energi ställning för hållbar utveckling genom att uteslutande erbjuda våra kunder förnybar energi. Men förnybart räcker inte, det behöver göras mer om vi vill gå en hållbar framtid till mötes. År 2016 grundade vi Children's Climate Prize för att lyfta barn och ungas perspektiv i klimatfrågan med insikten att det är barnens värld som står på spel. Children's Climate Prize hyllar varje år barn och ungas initiativ och projekt över hela klotet. 

Under Children's Climate Prize 2019 lyftes finalisternas initiativ på video.

Vi prisar unga hållbarhetskämpar

Children's Climate Prize är ett alternativt Nobelpris för barn mellan 12 och 17 år som gjort en extraordinär insats för klimat och miljö. Vinnarna får 100 000 svenska kronor för att skala upp sina initiativ. En prisceremoni arrangeras årligen i vinnarnas ära och i samband med det får vi möjlighet att inspireras av deras innovationer, initiativ, drivkrafter och berättelser. 

Finalister och vinnare utses av en oberoende jury och prispengarna delas ut av Children's Climate Foundation som instiftades av Telge Energi 2020 med syfte att skapa mer långsiktighet för priset.

Läs mer på ccprize.org

Children's Climate Prize 2020 sändes live on tape 18 november på grundaren Telge Energis hemsida och på ccprize.org

Livesändning av prisceremonin

2020 och 2021 års prisceremonier blev lite annorlunda än tidigare år. De har båda åren bestått av digitala sändningar där vi har fått möta vinnarna, höra deras berättelser och få en bättre inblick i deras projekt. Vi har också fått möta den internationella juryn, finalister och ta del av ett flertal inspirerande intervjuer.

Du kan ta del av årets prisceremoni i efterhand på ccprize.org. I en tid av global oro är ett pris som Children's Climate Prize viktigare än någonsin för att sprida hopp och framtidstro i världen.

Children's Climate Prize 2021

Vinnaren av Children's Climate Prize 2021 är Reshma Kosaraju, 15 år från Saratoga, USA. Med projektet AI against forest fires använder Reshma AI-teknologi som kan förutse skogsbränder. Hon prisas för att på ett modigt, nytänkande och lösningsorienterat sätt agerat på skogsbränder, en högaktuell fråga och ett växande globalt problem. Läs mer om vinnaren 2021 här.

Vinnarna av Children's Climate Prize 2020 var Aadya Joshi - The Right Green, och Vinisha Umashankar för sitt solcellsdrivna strykjärn

Children's Climate Prize 2020

Två indiska hållbarhetsprojekt kammade hem Children’s Climate Prize 2020. Bakom projekten står Vinisha Umashankar (13 år 2020) som vann för sin innovation Solar Ironing Cart - ett solcellsdrivet strykjärn och Aadya Joshi (17 år 2020) som vann för sitt biodiversitets- och utbildningsprojekt The Right Green.

Läs mer om vinnarna 2020 här.

Winners 2019 Children's Climate Prize

Children's Climate Prize 2019

Vinnaren av Children's Climate Prize var 16 åriga Shreya Ramachandran från Fremont, USA för "The Grey Water Project". Vinnare i kategorin Clean Air var bröderna Nav och Vihaan Agarwal, 12 och 15 år från New Delhi, Indien, för "One Step Greener".

The winner of Children's Climate Prize 2018 on stage with prize check and diploma!

Children's Climate Prize 2018

Vinnaren av Children's Climate Prize 2018 blev 13 åriga José Adolfo från Arequipa i Peru. Han prisades för sin eko-bank som tack vare prissumman nu fått hjälp att expandera ytterligare. 

Edgar Edmund Tarimo, vinnare av Children's Climate Prize 2017

Children's Climate Prize 2017

2017 års klimathjälte blev 17-åriga Edgar Edmund från Tanzania. Han har skapat en maskin som omvandlar plastskräp till byggstenar. Med hjälp av prispengarna har han kunnat skala upp sin verksamhet.

Vinnaren av Children’s Climate Prize 2016: Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez, USA

Children's Climate Prize 2016

Utav fem fantastiska finalister till Children's Climate Prize 2016 så utsåg juryn Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez, 16 år från USA, till vår vinnare. Läs och se mer om 2016 års finalister och vinnaren Xiuhtezcatl.

Children's Climate Conference

Children's Climate Conference

Klimattoppmötet COP21 i Paris var sista chansen för världens ledare att komma överens om nya gemensamma riktlinjer och löften för att klara klimatmålen. Men en röst saknades, nämligen barnens. Det var deras framtid som stod på spel, men de var inte inbjudna till förhandlingsbordet! I november 2015 tog därför Telge Energi initiativet till Children’s Climate Conference. Barn från hela världen reste till Södertälje, 64 barn från 22 länder deltog, och på plats fanns även representanter från olika ursprungsbefolkningar som redan drabbats hårt av klimatförändringarna.

Läs mer om barnens egen klimatkonferens