,

13 år med 100% "ren" och förnybar el

Redan 2008 bestämde vi oss för att ta farväl av smutsig el. Där och då bestämde vi oss för att bara sälja elavtal med "ren" el som vi kallade el från sol, vind och vatten. El från förnybara energikällor helt enkelt. Sedan dess har vi utmanat branschen, kämpat mot eljättarna och avslöjat skitsnack. Se mer av vår historia här nere!

2008 - 100% "ren" el

Vi vaknar och erbjuder bara vind och vatten

2007 såddes ett frö som förändrade allt. Al Gore klev in i klimatdebatten och släppte filmen ”En obekväm sanning” som satte världen i gungning. Med all forskning i ryggen berättade han om hur vi förstör vår planet och klimatet. Detta hade världen redan pratat om i decennier, men få hade agerat. Vi på Telge Energi bestämde oss där och då att från och med 2008 enbart sälja förnybart. Tillsammans med våra kunder tog vi kampen för klimatet!

2008 var slaget mot kolet. 10 år med ren el

2008 - David mot Goliat

Slaget mot de kolkramande grottmänniskorna

När vi berättade för världen att vi dumpade den smutsiga elen så blev de stora eljättarna arga. Om människor fick upp ögonen om hur kolet påverkar klimatet så skulle ju deras stora kolkraftverk bli värdelösa. Vi tyckte att de var dumma som grottmänniskor som inte dumpade det fossila, och det var vi inte sena med att påpeka. Människor har rätt att veta vilken el de köper och vi vägrade vara tysta...

Telge Energi, 10 år med ren el - 2012 blev det sol i alla elavtal

2012 - Sol i alla elavtal

Nu får alla kunder en skvätt sol i alla avtal

Efter flera års kamp för att få bort kolet från elmarknaden vände vi återigen blicken mot oss själva och den el vi sålde. Vi hade vägrat annat än vind och vatten i flera år - men nog går det att göra mer för att skynda på utvecklingen av förnybart i Sverige?!! Det började snackas om solens potential i Norden och solen som framtidens energikälla. Vi gillar snack, men älskar handling. 

Året var 2013 och det var dags för Solupproret! 10 år med ren el.

2013 - Solupproret!

Dags att sänka skatten på förnybar el

Skatta ren el lika mycket som smutsig el? Hål i huvudet. 2013 konstaterade vi att stat och regering inte hängde med i utvecklingen och att de behövde en knuff i rätt riktning. Vi åkte land och rike runt och samlade in namnunderskrifter under parollen ”Sänk skatten på ren el”. Alla tusentals namnunderskrifter lämnades över till energiministern och det fick effekt. Månaderna efter infördes statliga subventioner för alla som ville installera solpaneler på sina tak. Tillsammans kan vi förändra!

För 10 år sen gick vi över till 100% ren el, och 2014 lanserade vi smutselskollen tillsammans med WWF

2014 - Smutselskollen.se

Ett samarbete med WWF för att blotta smutsen

Vårt nästa drag slog ner som en bomb bland eljättarna. Informationssajten Smutselskollen sammanställde elbolagens egna uppgifter om hur deras el produceras och nu kunde alla se hur smutsiga många av de svenska elbolagen faktiskt var. Kulissen föll och jättarnas ilska drog oss inför Marknadsdomstolen... Vi motiverades att fortsätta framåt, för vi visste att konsumenterna och planeten ville ha ett hållbart energisystem. Tack vare smutselskollen.se ställde fler om till förnybart!

Telge Energi, 10 år med ren el - 2015 lyfte vi barnens röst i Children's Climate Conference

2015 - "Act like us kids"

Barnens röst i Paris: Children's Climate Conference

Året var 2015 och vi läste om klimatångest - den stora oron bland våra barn. Samtidigt hörde vi om det stora klimatmötet COP21 i Paris, där alla världens länder skulle samlas för att prata om klimatet och framtiden. Men en röst saknades; Barnens. Att besluta om framtiden utan dem som kommer behöva hantera konsekvenserna tyckte vi på Telge Energi lät helt orimligt. Vi samlade därför 60 barn från 22 länder i Södertälje, på Children’s Climate Conference. Och reaktionerna blev starka... 

10 år med ren el, och 2016 arrangerade vi Children's Climate Prize för första gången

2016 - Children's Climate Prize

Vi lanserar barnens stora klimat- och miljöpris

Trots att barn och unga driver miljö- och klimatfrågor så hörs de sällan i klimatdebatten. Därför instiftade vi Children’s Climate Prize. Ett internationellt pris som årligen delas ut till ett barn eller ungdom för att lyfta de enastående insatser de gör för klimat eller miljö. Barn och unga har rätt att vara med och påverka det samhälle som de kommer leva i långt efter att dagens beslutsfattare har lämnat över stafettpinnen. Children's Climate Prize ger dem utrymme att ta plats i debatten.

Telge Energi, 10 år med ren el - 2017 började vi och våra solelproducenter sälja 100% Svensk Sol

2017 - 100% Svensk Sol

En chans för fler att vara med i solrevolutionen

Att vara pionjär inom egenproducerad solel är inte alltid lätt, men vi var tidigt ute för att stötta de små solproducenternas rättigheter. Fast tiden gick och vi började fundera... kan vi stötta solenergins utveckling ytterligare? Tillsammans med våra tusentals små solproducenter kan vi nu stolt presentera möjligheten att få 100% Svensk Sol i elavtalet utan att ha egna solceller! Det ger fler möjligheten att kämpa för solenergi i Sverige. En solskenshistoria för både villaägarplånböcker och klimatet.

Elbolaget som alltid gått mot strömmen - kampen för en förnybar framtid fortsätter

Sedan 2008 har vi sålt uteslutande förnybart och kämpat för en hållbar framtid. Det är vi otroligt stolta över, men det räcker inte. För det är de kommande 10 åren som är helt avgörande för mänskligheten. Vi vill lämna en beboelig och hållbar planet till våra barn och barnbarn, så det är dags att vi alla lägger i en betydligt högre växel.

I hundra år bestämde politiker vilken typ av el vi ska använda i våra elnät. Först blev det utbyggda älvar och kolkraft, och sen kom kärnkraften. I slutet av förra århundradet började politikerna långsamt inse att det sätt vi producerar el på skadar klimatet och planeten. Och genom det så skadar vi oss själva.