,

Vi hjälper dig göra kloka val

Här har vi samlat allt som är bra att veta om el för att kunna göra kloka val, oavsett om det gäller din elförbrukning, smarta prylar eller val av elavtal.

Vad gör du för att spara el hemma?

Vi frågade Södertäljeborna vad de lägger elen på hemma och hur de gör för att minska sin förbrukning.

Intervju i Södertälje med två personer som berättar om sin elkonsumtion

Tips för en smartare elvardag

Se över uppvärmningen

Den största delen av elförbrukningen i en villa går till uppvärmning, både i form av själva temperaturen i huset och i form av varmvatten. Därför är det också på det området som fokus bör ligga när du ska se över din förbrukning och vad du kan göra själv för att sänka elräkningen. 

Gör ett aktivt elval

Oavsett om du ska välja elavtal för första gången eller om du funderar på att byta ditt befintliga elavtal finns det vissa saker du bör tänka på för att välja rätt. Det allra viktigaste är att göra ett aktivt val som passar dig, din förbrukning och din livssituation. 

Prylar som sänker elräkningen

Genom att minska din elanvändning sparar du både in på pengar och miljön. Tips som att sänka värmen på elementen och klä på sig lite mer eller att släcka lamporna när du inte är hemma är jättebra och kan förändra mer än vi tror. 

Hur elmedveten är du?

Vi pratade elavtal och krångliga elord med Södertäljeborna för att se hur elmedvetna de egentligen är. 

Intervju i Södertälje med en kvinna som ska förklara krångliga elord
Kvinna läser i fåtölj

Elordlistan

Kunde du alla elord? Många upplever att de ord och begrepp som används i elbranschen är krångliga och svåra att förstå. Det i sin tur kan göra att man struntar i att sätta sig in i sin elvardag, något som kan bli en dyr historia. Därför lanserar vi elordboken som ett första steg i att hjälpa dig som kund att få bättre koll på din elvardag.

Ta mig till elordlistan
 

Få hjälp att fatta kloka elbeslut

Karin Norman, produktchef

Så ska du tänka kring ditt elavtal i vinter

Känner du oro inför vintern och de höga elpriserna? Då är du inte ensam. Här svarar Karin Norman, produktchef på Telge Energi, på konsumenternas vanligaste frågor om el och hur du ska tänka kring ditt elavtal.  

Vit bakgrund med klocka

Kan timprisavtal rädda hushållskassan?

Genom att själv bestämma när man förbrukar el får man automatiskt billigare elräkningar. Och elen kan till och med vara gratis på natten. Det är två av de vanligaste myterna om timprisavtal. Visst kan det finnas pengar att spara, men det beror på flera olika faktorer.

3 oväntade energislukare

Att du kan spara el genom att släcka lamporna, tvätta på natten eller duscha kortare har du säkert hört förut. Men det finns många fler energitjuvar som du kanske inte har tänkt på. Vi listar 3 oväntade energislukare - och vad du kan göra för att undvika dem.