Den Förbjudna Reklamfilmen Thumbnail Starta video

Vi gjorde en liten dokumentär om reklamfilmen, vill du se?

 

Visa en förbjuden reklamfilm - hur dumma är vi egentligen?

Att koppla ihop klimatförändringar och elproduktion känns idag inte särskilt radikalt. Så kände vi redan 2013 när vi publicerade filmen första gången. ”Ingen kan väl ifrågasätta det här?” tänkte vi naivt. Men klimatförnekare finns det tydligen fler av än vi trodde, även på maktpositioner. Inte minst i industrier som har gjort massiva investeringar i fossilt - där stora ekonomiska förluster väntar vid en omställning. Vi är förbjudna att visa filmen och riskerar att få betala ett vite om en miljon kronor. Men mörkläggning och klimatforskningsförnekande måste få ett slut och fler måste ställa sig upp mot dem. Världens makthavare behöver förstå vad som påverkar klimatförändringarna och fatta beslut som minskar dem. 

En kort dokumentär om en ännu kortare reklamfilm

Det finns mycket att säga om kopplingen mellan energi och klimat, så mycket att vi gjorde en minidokumentär om det hela. Hur länge har fossilindustrin vetat och förnekat? Hur länge har de satt krokben för lösningarna och satt sina egon och finansiella kalkyler framför en hållbar framtid? Kika på vår minidokumentär så får du lite ledtrådar, mitt i den får du också se den förbjudna reklamfilmen. Sök gärna mer information och fakta i saken, inte minst för att kunna dräpa de argument som klimatförnekarna använder som bromsklossar. Sanningen finns där ute, var bara källkritisk. 

Men vi på Telge Energi då? 

Även vi har en smutsig historia. Men 2008 bestämde vi oss för att sälja uteslutande ren, förnybar el. Vi vill gärna tro att vårt arbete med att visa kopplingen mellan elproduktion och klimatförändring har bidragit till att Sveriges el numera är nästan fossilfri. Genom våra kampanjer har vi ökat medvetandet om smutsig el, berättat för människor att de kan välja el märkt Bra Miljöval och gett dem möjligheten att kolla sitt elbolag på smutselskollen.se. Vi har uppvaktat politiker för att få dem att förstå att förnybart är den enda rätta vägen att gå. Idag fortsätter vår kamp genom att vi stöttar projekt för hållbar vattenkraft, skippar biffen på möten, klimatstrejkar och satsar stort på solkraft. Vi lyfter också barnens röst genom Children’s Climate Prize, det internationella klimatpriset som vi grundade och som tilldelas barn eller ungdomar som gör något extraordinärt för klimat och miljö. Men vi stannar inte där, så håll örat mot rälsen för fler häftiga projekt och initiativ som vi har på gång.

 

Källor dokumentärfilmen:

Rodney and Otamatea Times, Waitemata and Kaipara Gazette, 14 augusti 1912: https://paperspast.natlib.govt.nz/newspapers/ROTWKG19120814.2.56.5

The Guardian, 19 september 2018: https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/sep/19/shell-and-exxons-secret-1980s-climate-change-warnings