Telge Energi logotypTelge Energi logotyp

Solceller på bostadsrättsföreningen - en lysande investering

Det är inte bara på villor och företagsbyggnader det installeras solceller – fler bostadsrättsföreningar har blivit medvetna om fördelarna. – Har ni de rätta förutsättningarna så är det här en av de bästa investeringarna ni kan göra, säger Pontus Göransson, KAM-säljare hos Telge Energi.

Solceller är en bra investering för en bostadsrättsförening ur flera perspektiv. På sikt stärker det både föreningens ekonomi och bidrar till ett gott rykte, två viktiga faktorer för en brf. Att installera solceller rimmar dessutom väldigt bra med just bostadsrättsföreningar i och med att båda ska kunna hänga med i många år framåt, menar Pontus Göransson.

– Har ni ett tak som vetter mot syd, ost eller väst är det en utomordentlig investering. När anläggningen väl sitter på taket har föreningen en energikälla som producerar el helt utan utsläpp. Dessutom gör föreningen en ekonomisk investering. Visst kostar installationen en del att men det är en investering som samtidigt ger en bra avkastning, säger Pontus Göransson och fortsätter:

– En bostadsrättsförening som installerar solceller på taket tar också aktiv ställning och bidrar till energiomställningen, vilket stärker föreningens anseende.

Bild på Pontus Göransson

Tjäna pengar på er överskottsel

Förutom att bostadsrättsföreningen kan bli helt eller delvis självförsörjande när det kommer till el så finns även möjligheten att sälja vidare solelöverskottet.

– Vanligtvis ligger avkastningen någonstans mellan 7-12 procent, men kan bli ännu högre med rätt förutsättningar. Det är inte många andra investeringar eller sparande som ger ett sånt bra resultat.

”Solcellerna är nästintill underhållsfria”

Att det skulle innebära något extra jobb för föreningens styrelse menar Pontus Göransson är värt ansträngningen utifrån vad föreningen får ut av investeringen. Telge Energi kan också stötta förenginen med mycket.

– De praktiska delarna hjälper vi till med. När allt är installerat, testkört, registrerat, anmält och klart kan föreningen sedan följa sin produktion i realtid vilket är rätt kul att göra. En solcellsanläggning har heller inga mekaniska delar som innebär service, slitage eller går sönder. Den är nästintill underhållsfri. Även om det kommer en massa snö behöver man inte skotta bort den, risken är större att man skadar panelen eller sig själv.

Solceller ökar värdet på fastigheten

När det handlar om finansiering av en solcellsanläggning för en bostadsrättsförening finns det hjälp att få och kalkylen håller.

– Även om en förening behöver låna de här pengarna så påverkar det inte kostnaden eller kalkylen i så stor utsträckning. Ni kan få fördelaktiga lån, så kallade gröna lån, eftersom många aktörer vill vara med och stötta och hjälpa till för att det ska bli så bra som möjligt. Dessutom ökar ju värdet på fastigheten, säger Pontus Göransson.