Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Huset-Brf-Hökmossen

"Vi har en skyldighet att påverka samhället i en positiv riktning"

Bostadsrättsföreningen Brf Hökmossen i Nykvarn ser sina nya laddstolpar som en investering i både människor och miljö. Medlemmarna i föreningen har nu möjlighet att ladda hemma vilket även gör elbilen till ett attraktivt alternativ i en kommun där människor ofta väljer bilen före andra färdmedel även korta sträckor. Det menar Linnéa Engstedt, tidigare ledamot i föreningens styrelse.

Det var förra vintern som Brf Hökmossen i Nykvarn kontaktade Telge Energi för att se över möjligheterna att installera laddstolpar i föreningen. Några av de boende ville köpa elbil och hade en önskan om att kunna ladda i nära anslutning till hemmet.

– Vi såg att det fanns ett behov hos de boende som vi gärna ville möta, berättar Linnéa. Nykvarn är väldigt bilburet och många tar bilen in till centrum, trots att det bara är ett par kilometer dit. Då känns det bra att vi kan erbjuda våra medlemmar plats för elbil så att de har ett mer miljövänligt alternativ till diesel- och bensinbilar, säger hon.

– Dessutom kunde vi ansöka om Grönt bidrag hos Naturvårdsverket, vilket gjorde att vi fick ekonomisk ersättning för en stor del av kostnaderna.

Linnéa framför styrelserummet i Brf Hökmossen

Fotograf: Sofia Nyström

Lägger stor vikt vid social hållbarhet

Närhetsprincipen är viktig när Brf Hökmossen väljer leverantörer och samarbetspartners, likaså social hållbarhet.

– Som enskild individ kan det ibland kännas svårt att veta hur man kan göra skillnad, men som förening har vi en större skyldighet att faktiskt påverka samhället i en positiv riktning genom vilka vi väljer att anlita och samarbeta med, menar Linnéa.

Därför var det naturligt att valet av leverantör av laddstolpar föll på Telge Energi, som är en lokal aktör och som föreningen dessutom redan har elavtal hos sedan tidigare.

– Vi är väldigt nöjda med Telge Energi, så då föll det sig naturligt att använda oss av samma leverantör när vi skulle köpa laddstolpar, säger Linnéa. Nykvarn är en väldigt liten kommun och vi vill bidra till att det ska vara en plats där man inte bara bor utan också kan jobba. Man ska kunna ha hela livet på samma plats helt enkelt. Därför känns det bra att kunna gynna lokala företag som Telge Energi. Sedan tidigare har vi även Telge Nät och Telge Återvinning.

Föreningen samarbetar dessutom med samhällsnyttiga organisationer som Basta, en lokal organisation som anställer personer som står långt från arbetsmarknaden, som hjälper dem med att sköta underhållet i föreningen.

Det fysiska besöket var viktigt

Hur har ni upplevt samarbetet med Telge Energi?

– Vi har haft en väldigt bra dialog, framför allt tack vare vår kontaktperson på Telge Energi som alltid finns tillgänglig och kan svara när det uppstår frågor eller funderingar från vårt håll. Det var lite kort varsel inför att själva installationen skulle påbörjas, men i slutändan löste det sig även det väldigt bra och allting gick väldigt smidigt.

Det faktum att en säljare besökte föreningen på plats för att titta på deras unika förutsättningar upplevde de också som väldigt positivt.

– Det var jättebra med ett fysiskt besök. Det kändes tryggt att ha någon på plats som man kunde kommunicera direkt med och som tittade specifikt på våra individuella förutsättningar, berättar Linnéa. Vi hade till exempel redan eluttag för motorvärmare på boendeparkeringen och ville säkerställa att det gick att använda den el som redan var dragen även till laddstolparna. Det var ganska avgörande för att vi skulle gå vidare med köpet.

Smidig administration

Även administrationen kring laddstolparna har fungerat väldigt smidigt.

– Allt som rör laddstolparna sköts enkelt via en app och medlemmarna debiteras enskilt efter hur mycket el de har förbrukat i samband med laddningen. Även betalningen sker direkt i appen vilket gör att vi i styrelsen slipper sitta med onödig fakturering, avslutar Linnéa.