Avbryt

Koldioxidbanta

Koldioxidbanta jorden i form. Utmana dig själv med vår CO2-diet - 
välj steg här nedan och börja koldioxidbanta direkt.

CO2-banta flyg

CO2-dieten del 1: Flygplan

Semestra mer hållbart! Gör miljön en tjänst och hoppa över att åka till andra sidan jorden på semester i år. Du kan spara 3299 kg CO2/resa på det. Flygresandet ökar kraftigt, och därmed även utsläppen.

Svenskarna reser gärna till Thailand. Tyvärr är det så att om vi fortsätter flyga så mycket så kommer vi släppa ut mer koldioxid än biltrafiken inom 10 år.

CO2-nedgång i kg per person: 3299 kg = en flygresa till Thailand tur och retur.

Källa: Konsumentverket

CO2-banta kläder

CO2-dieten del 2: Kläder

Låt bli att shoppa nya kläder i en månad. Klädindustrin är en riktig miljöbov då bomullsodling och produktion på andra sidan jorden medför stora koldioxidutsläpp

Tillsammans kan vi spara 142 000 ton koldioxid genom att till exempel shoppa second hand och laga trasiga kläder istället för att slänga eller impulsköpa. Enkelt va?

CO2-nedgång i kg per person: 1,2 kg i månaden.*

Källa: LivingGreen

*Räknesätt: 142 000 ton tillsammans per år fördelat per person baserat på Sveriges befolkning 9 753 627.

CO2-banta kött

CO2-dieten del 3: Kött

Halvera din köttkonsumtion. Genom att avstå från kött minskar du matens klimatpåverkan med mer än hälften. Att producera kött kräver alltid mer energi än att odla grönsaker. Byt ut vardagsköttet mot vegetariska alternativ och lägg krutet på ekologiskt naturbeteskött vid speciella tillfällen istället.

Vågar du gå hela vägen och dumpa köttet helt? Passa på att välja ekologiska grönsaker så minskar du även farliga ämnen i miljön.

CO2-nedgång i kg per person: 29 kg per person och månad.

Källa: Naturvårdsverket

CO2-banta mat

CO2-dieten del 4: Mat

Sluta släng mat! Idag slänger vi i genomsnitt 1/5 av all mat vi köper vilket motsvarar ca 72 kg per person och år. Inköpslistor, kreativ matlagning, bättre förvaring, att inte stirra sig blind på bäst-före-datum och en och annan matlåda gör att du kan minska koldioxidutsläppen med cirka 140 kg koldioxid per år.

CO2-nedgång i kg per person: 11,5 kg i månaden

Källa: Telge Energi och Världsnaturfonden WWF

CO2-banta vatten

CO2-dieten del 5: Vatten på flaska

Väljer du bort vatten på flaska och drick kranvatten istället. Varje gång du dricker kranvatten istället för förpackat vatten gör du miljön en stor tjänst. Förpackat vatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg och innebär runt 34 000 ton i koldioxidutsläpp om året. Sveriges kranvatten både godare och nyttigare än de flesta industritappade märkesvatten.

CO2-nedgång i kg per person: 0.31 kg CO2-utsläpp i månaden

Källa: Siffra från Svenskt Vatten 2006*

*Räknesätt: Totalt CO2-utsläpp i Sverige av buteljerat vatten: 34 000 ton/år (2006), Sveriges befolkning: 9 113 257 (2006) = 0.00373083 ton/person

CO2-banta bil

CO2-dieten del 6: Välj tåget

Åk kommunalt istället för att välja bil. Biltrafiken svarar för en stor del av landets koldioxidutsläpp. De flesta bilresor är korta och med bara en person i bilen, föraren. Genom att välja andra färdsätt som tåg, buss, tunnelbana eller spårvagn så bidrar du till att minska utsläppen.

CO2-nedgång i kg per person:1000 kg om året

Källa: Världsnaturfonden WWF

Ren el

CO2-dieten del 7: Välj ett rent elbolag

Att energieffektivisera våra hem är ett av de mest effektiva sätten som finns för att minska påverkan på klimatet. Det första och enklaste steget för att minska de egna koldioxidutsläppen är dock att byta smutsig el mot ren, förnybar el från sol, vind och vatten.

Läs gärna mer om Ren el här.

Osäker på om ditt nuvarande elbolag är 100 % förnybart? Kolla på smutselskollen.se.

Byt till ren el från Telge Energi. Vill du veta mer, ring oss på 020-34 40 40.

Kontakta oss