,
Nyhet
Hållbarhetskompassen

Smarta el-hacks i vardagen

Det är inte bara stora saker som gör skillnad. Oftast är det många små. Här hittar du enkla tips och trix för vardagen som sänker både din elförbrukning och ditt klimatavtryck!

Vad är egentligen energisnålast – att koka upp vatten på spisen eller i en vattenkokare?

Ska du koka upp massa vatten till en pastakväll med vännerna? Då tenderar vattenkokaren att vara det energisnålare alternativet! Detta beror dock på vilken spis du har hemma - en äldre spis kan förbruka dubbelt så mycket energi som en vattenkokare, medan de allt vanligare induktionshällarna är relativt energisnåla och då är troligtvis din induktionshäll det bästa alternativet. Ska du koka upp små mängder vatten kan faktiskt mikron vara det bästa alternativet!

Borde jag värma matlådor i ugn/spis eller i mikro?

Hur värmer jag upp maten igen utan att förbruka onödigt mycket energi? När det är portionsrätter är faktiskt mikron den allra bästa metoden, men ska du värma upp en större gryta eller gratäng till hela familjen är spisen eller ugnen det bättre alternativet. En mindre köksapparat är bra för mindre mängder mat som ska värmas och vice versa!

Hur ska jag tina mina frysta råvaror?

Ett sätt att vara mer klimatsmart i köket är att handla mat i säsong - till exempel köpa frysta varianter ifall vi är riktigt sugna på majs mitt i vintern. Men även när det är dags att förbereda en middag med frysta råvaror kan du fatta ett smart beslut – tina råvarorna i kylen. Dels mår råvarorna bättre av att tinas upp långsamt, men du bidrar också till att kylskåpet hålls kallt vilket sparar el.

Borde jag ladda telefonen lite då och då eller ska den laddas ur helt?

En gammal myt som fortfarande lever kvar är att det är bäst att ladda ur en mobil helt och hållet innan den laddas igen. Detta var en rekommendation förr, då telefoner hade kadmiumbatterier, men ett modernt batteri går utmärkt att ladda när det passar! Den generella rekommendationen är faktiskt att inte låta mobiltelefoner och andra uppladdningsbara prylar vara inkopplade och laddade till 100% i längre perioder då detta kan förkorta batteriets livslängd vilket bidrar till mer elektronikskrot.

Vilken krukväxt ska jag välja till mitt gröna hem?

Det är ju riktigt härligt att ha växter hemma – men vad behövs för att ha en så hållbar växtsamling som möjligt? Ett tips är att dela sticklingar med vänner och bekanta, då kan samma växt få liv om och om igen. Vill du införskaffa nya växter kan ett klimatsmart alternativ vara att satsa på kryddor och örter. Har du en trädgård eller tomt och kan tänka lite större är det en god idé att satsa på träd, buskar och blommor som främjar våra kära bin!

Du ska på fest och har ansvar för att ta med en blombukett till värdparet – hur ska du tänka?

Tänk ungefär så som du tänker när du handlar matvaror, till exempel vad som är i säsong och var blommorna har odlats. Om detta är något du har noll koll på kan du be om hjälp hos din florist! Ett annat tips är att ge bort ett litet skott från din egen växt i en fin kruka – en gå bort-present som håller länge!

Har du storstädat och samlat ihop alla gamla el- och batteridrivna produkter men vet inte vad du ska göra av dem?

Det här med återvinning är ju lite klurigt ibland, men det finns flera alternativ! Ett enkelt knep är att ta med dig dina trasiga elprylar till en elektronikaffär, de är faktiskt skyldiga att ta emot och återvinna dessa produkter. Har dina elprylar inte gett upp helt kan du annars testa att sälja dem eller lämna in till vissa second hand-butiker.

Uppladdningsbara batterier eller engångsbatterier?

Generellt sett finns det två sorters huvudbatterier till produkterna vi har hemma – engångsbatterier och uppladdningsbara batterier. Engångsbatterier köper du och sätter in i produkter som ficklampor, fjärrkontroller och leksaker. Uppladdningsbara batterier sitter i själva produkten, till exempel i mobiltelefoner och eltandborstar, som du laddar upp tills batteriet inte går att ladda längre.

I havet av alla sorters batterier brukar uppladdningsbara litiumbatterier ses som det bästa alternativet för miljön. Dessa hittar du bland annat i datorer, surfplattor och kameror.

Håll rent hemma!

Ett dammigare hem förbrukar mer el och energi än vad ett rent hem gör - generellt går nämligen energiförbrukningen upp när element, kompressorer och liknande är täckta av damm och behöver "jobba hårdare". Så passa på att småstäda när du kan! Vid tillfällen då du gör en lite större städning är det en god idé att dammsuga bakom kyl och frys så att dess kompressorer slipper jobba hårt utan allt damm i vägen.

På tal om städning – är det någon skillnad i energiförbrukning mellan robotdammsugare och vanliga dammsugare?

Här beror det lite på dina generella dammsugarvanor och vad du använder för dammsugare. Men överlag tenderar robotdammsugaren att kunna förbruka mer energi då den sätts i standby-läge när den inte är igång, istället för att stängas av helt. Vill du dessutom vara säker på att få upp mesta möjliga mängd damm i energisparsyfte så kan den lille roboten ibland slarva.

Vädra smart för att spara energi

Känns det lite instängt i hemmet? Kör en rejäl vädring med korsdrag istället för att ha några fönster på glänt hela tiden så sparar du energi. När fönster är på glänt konstant kyls väggar ner, bätte att snabbt vädra ut den instängda luften och få in ny! När du lagar mat ska du helst undvika att vädra matoset genom att öppna köksfönstret, detta gör bara att doften sprider sig ytterligare i hemmet och du kommer antagligen vilja vädra hemmet ännu mer.

Gardiner och persienner kan sänka din elförbrukning!

Genom att dra upp dina persienner när du inte är hemma dagtid kan du på ett smidigt sätt värma upp ditt hem med hjälp av solens strålar. När det sedan är kväll kan fördragna gardiner hjälpa till att hålla värmen kvar i hemmet.

Fyll din kyl och frys!

En välfylld kyl och frys sparar energi, då råvarorna kyler ner varandra. I brist på mat kan du faktiskt fylla kylen och frysen med annat, till exempel böcker.

Kastrulletikett för den energimedvetna

När du lagar mat ska du alltid se till att kastrullen har rätt mått för plattan som används, är plattan till exempel en centimeter större än kastrullen kan energiförbrukningen öka med 20 %. Se även till att ha locket på, samt att kastrullens botten är helt jämn för att minska energiförbrukningen. Om du har kastruller eller stekpannor som inte passar dina plattor kan du ge bort dem till någon annan som de är rätt för!

Du ska ner till pizzerian på hörnet och hämta upp maten du beställt – ska du släcka lamporna hemma eller hålla dem tända?

Det dras ingen extra el om du tänder eller släcker en lampa en extra gång. Även om du bara ska kila iväg en kort stund kan du vinna på att släcka efter dig. Dessutom är det en bra vana som gör att du inte glömmer ljuset på under längre perioder!

Måste jag alltid koppla ur min laddare?

Att koppla ur en laddare när mobilen eller datorn laddat klart är att föredra, men du kan också känna efter på själva laddaren. Är den riktigt varm när den är inkopplad, då har den en hög energiförbrukning även i standby-läge, klokast blir då att koppla ur den när den inte används.

Klimatsmartare fredagsmys

Älskar du guacamole men känner att det inte är en så klimatsmart röra? Gör den på svenska gröna ärter istället för importerad avokado! En garanterad succé när det vankas tacofredag.

Håll ugnsluckan stängd

Ugnstemperaturen sjunker med ungefär 25 grader varje gång du öppnar luckan vilket tar energi att återfå igen, se därför till att kika genom luckan istället för att öppna den när det inte behövs.