Avbryt
   

Nu har vi öppnat nominering för Children's Climate Prize 2017

Läs mer här

Vinnaren av Children's Climate Prize 2016: Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez, USA

Vinnaren av Children's Climate Prize 2016: Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez, USA Starta video

Juryns motivering:

"Genom sitt engagemang och kärlek för klimatfrågor har årets vinnare redan i unga år haft en enorm inverkan på många människor, från barn och ungdomar, till beslutsfattare med makt att påverka vår planets framtid. Med en unik kompetens att kunna kombinera aktivism med politisk skicklighet, har han visat både passion och mod, aldrig undvikit kontroversiella frågor som att till exempel kräva ett förbud mot fracking i sin egen stat Colorado. Genom att göra det, har han utmanat starka politiska och ekonomiska krafter. Som en hip-hop-artist med ett tydligt budskap har han visat styrkan i att länka kultur med miljöfrågor som ett sätt att mobilisera engagemang och handling. "

Om Xiuhtezcatl

Xiuhtezcatl har gjort sin röst hörd på några av världens allra största scener bland annat på FN:s toppmöte i Rio de Janeiro Rio+20, han har varit huvudtalare vid FN:s generalförsamling i New York. Han är chef för Earth Guardians, en global organisation av unga aktivister, konstnärer och musiker från hela världen som arbetar tillsammans för att skapa en positiv förändring, för att bekämpa klimatförändringar och andra viktiga frågor som kommer att definiera framtiden. Hans klimatengagemang har uppmärksammats av bland annat; PBS, Showtime, National Geographic, Rolling Stones, Upworthy, The Guardian, Vogue, CNN, MSNBC, HBO och många fler. År 2013 fick Xiuhtezcatl motta USA Community Service Award från President Obama, och blev den yngsta av 24 nationella ”change-makers” utsedda att delta i President Obamas Youth council.

 

Childrens Climate Prize Starta video

Att rädda världen har sitt pris

Vi letar efter nästa generations klimathjältar. Med Children’s Climate Prize vill vi på Telge Energi uppmärksamma alla kloka barn som finns över hela jorden – de som uppfunnit något, skapat en rörelse, ett klimatsmart projekt eller har en idé som kan rädda planeten från klimatkrisen.

Finalister 2016

Juryn har haft ett tufft jobb att välja mellan alla de inspirerande bidrag från barn i hela världen som kommit in.  Nedan ser du fem extraordinära finalister som, på sina egna vis, bidrar till att rädda världen!

Starta video

Jenny Rodgers & Anna Morris, 16 år, från Cambridge, England.

Jenny och Anna har tillsammans uppfunnit ett system som de kallar "Flow", som omdirigerar vatten i hemmet. På så vis minskas vattenförbrukningen. "Flow" graderar bland annat duschvatten efter kvalitet, om vattnet är klart nog omdirigeras det till toalettvatten som annars gått direkt vidare till reningsverk.

Starta video

Kehkashan Basu, 16 år från Resident of Dubai, UAE, Indisk medborgare. 

Kehkashan startade ungdomsorganisationen Green Hope, som utbildar och ger ungdomar världen över kunskap om klimatförändringarna och ekologi. Green Hopes "Miljöakademier" har över 1000 medlemmar som aktivt vidtar åtgärder för miljöskydd, de har planterat över 5000 träd.

Starta video

Luca Berardi, 13 år från Nairobi, Kenya.

Luca startade Y.A.R.H. (Young Animal Rescue Heroes) som jobbar för att skapa medvetenhet om utrotningshotade djur och miljövård genom olika projekt. De arrangerar bland annat workshops i skolor som informerar om vikten av vilda djur, biologisk mångfald och miljö.

   

  

Starta video

Natur og Ungdom representerad av Kaja Marie Nyland, 14 år från Kabelvåg, Lofoten, Norge.

Natur og Ungdom har lämnat in en stämningsansökan mot den Norska staten för att de brutit den norska konstitutionen då de i maj gav nya licenser för att borra efter olja i Barents hav. Detta går emot de globala klimatmålen att bevara oljetillgångar i marken för att förhindra den globala uppvärmningen.

Starta video

Xiuhtezcatl Tonatiuh,16 år från Boulder, Colorado, USA. 

Xiuhtezcatl  är klimataktivist, hip-hop-artist och en kraftfull röst på frontlinjen i den globalt ungdomsledda miljörörelsen; Earth Guardians. En organisation med unga klimataktivister, som arbetar tillsammans för att skapa en positiv förändring i sina samhällen och för att bekämpa klimatförändringar. Har bland annat talat till generalförsamlingen vid FN i New York.

Snabba fakta om Children's Climate Prize

Children's Climate Prize genomförd

Nuläge

Tävlingen är avslutad för i år. Vi ser fram emot nästa års nomineringar!

Childrens Climate Prize

Fakta

Telge Energi har instiftat Children's Climate Prize som ett alternativt Nobelpris för barn som gjort en insats för klimatet och miljön. Vinnaren får en medalj och 50.000 kronor.

Södertälje

Plats

Children's Climate Prize är en internationell utmärkelse som delas ut i Södertälje.


Juryn

Juryns medlemmar kommer från hela världen
och delar ett stort intresse för miljö- och klimatfrågor.

Svep
för att se fler


Priset

Utmärkelsen delas ut till ett barn eller en grupp av barn för ett utomordentligt arbete på klimat- eller miljöområdet. Vinnaren får en medalj och 50 000 kr vid en prisutdelning i Södertälje.

Kriterier

  • Individer, grupper eller organisationer

  • Nominering kan göras av projekt och/eller idéer (nya, pågående eller avslutade) på temat klimat och/eller miljö.

  • Barn från hela världen kan både nominera och nomineras. Vuxna får också nominera barn.

  • Den/de nominerade måste vara mellan 10 och 16 år gamla.

Viktiga datum

22 oktober: Nomineringsprocessen stänger

7 november: De nominerade presenteras

17 november: Vinnaren utses

24 november: Prisutdelning och bankett


#CHILDRENSCLIMATEPRIZE - följ andra klimathjältar

Följ Children's Climate Prize på FacebookTwitter och Instagram


Tillsammans barnsäkrar vi planeten med Krammärkt el