Avbryt
   

Solkraft räddar liv i Moçambique

Solceller Mocambique Starta video

Vid sjön Niassa i Moçambique ligger Metangula-distriktet. Det är en idyllisk plats där grönskan böjer sig ner över stränderna. Men vattnet i sjön är förorenat och varje år drabbas invånarna – och främst barnen – av kolera och andra diarrésjukdomar. Rent vatten skulle minska antalet insjuknanden i byarna. Med hjälp av Världsnaturfonden WWF bygger Telge Energi därför sanitetsstationer som drivs av solkraft och ger rent vatten, för att rädda liv och ge barnen och deras familjer en ljusare framtid. WWF arbetar även i regionen med att förbättra sjöns hälsa och utveckla bybornas arbete med hållbarhet.

Snabba fakta om initiativet

Mocambique pågående

Nuläge

Under hösten 2016 gjorde vi en kartläggning av behoven av rent vatten och sanitet tillsammans med invånarna i två byar i Metangula. Under 2017 planerades stationerna att vara klara, men projektet blev försenat. Under 2018 kommer de två byarna få tillgång till rent vatten. Lokala informationsinsatser genomförs i och med projektet. 

Mocambique

Fakta

Invånarna i byarna i Metangula är beroende av förorenat vatten från sjön Niassa för dricksvatten och sanitet, med sjukdom som följd. Därför installerar Telge Energi tillsammans med WWF bland annat solcellsdrivna vattenpumpar och vattenrening i två av byarna i distriktet.

Mocambique karta

Plats

Metangula ligger vid sjön Niassa (Malawisjön) i ett av världens fattigaste länder, Moçambique, i Afrika.

Solceller renar vattnet i Moçambique

Niassa (även kallad Malawisjön) är en av de största sjöarna i Afrika och ligger mellan Mocambique, Tanzania och Malawi. Väldigt många som bor i de kringliggande byarna är beroende av sjön för dricksvatten, rengöring, fiske och hygien. Nu har vattnet i sjön blivit smutsigare, vilket lett till hög grad av diarré- och kolerasjukdomar och hög barnadödlighet. Det smutsiga vattnet påverkar även kringliggande vattendrag och därmed ekosystemet i ett större område.

Tillsammans med Världsnaturfonden WWF uppför Telge Energi vattenpumpar och vattenrening som drivs med solceller. Dessutom installeras det toaletter, duschar, tvätt- och diskfaciliteter med tillgång till rent vatten.

Datum för genomförande

Oktober 2016 – 2018

Mål

Ge människor förbättrad hygien och hälsa och långsiktigt minska sjukdomar och barnadödlighet.

Minskat beroende av sjön för dricksvatten och sanitet så att växt- och djurlivet i områdets vattendrag kan återhämta sig.

Att barnen kan lägga mer tid på skolan eftersom de inte längre behöver hämta vatten.

Ökad kunskap kring sanitet, hälsa och miljö- och hållbarhetsfrågor.

Milstolpar

Behoven av rent vatten och sanitet kartläggs tillsammans med befolkningen i byarna.

Två soldrivna vatten- och sanitetsstationer installeras. Stationerna innehåller en vattentank på 5000 liter med filter, toaletter, duschar samt tvätt- och diskmöjligheter.

En lokal ungdomsgrupp skapas för att tillsammans med vuxna ansvara för att driva, underhålla och sprida information om stationerna.

Barn och ungdomar får lära sig mer om vatten, sanitet och hygien samt värdet av väl fungerande ekosystem genom aktiviteter i byn och i skolan.

Samarbetspartners

Världsnaturfonden, WWF

Kontakta oss