Avbryt
   

Solsäkrade skolor: från Södertälje till Filippinerna

Klimatkrisen är här, men det finns mycket vi kan göra för att vända trenden. Ett är att låta barn få uppleva framtidens energi i sin närmiljö. Telge Energi stödjer därför utbyggnaden av solpaneler på skolor. 

Blombackaskolan i Södertälje var först ut. Nästa skola blev Nangka Elementary School i Marikina, Filippinerna. Där är klimatkrisen så påtaglig att skolans övre våningar används som evakueringsställe när vattnet tränger in i staden på grund av översvämningar och tyfoner. 

Barnen på dessa skolor får samtidigt fördjupa sig i klimatfrågan. Engagemanget är påtagligt och deras kunskaper i ämnet imponerande.

Snabba fakta om initiativet

Solsäkrade skolor genomförd

Nuläge

Redan 2014 installerade vi solceller på Blombackaskolan i Södertälje, och i april 2016 fick Nangka Elementary School i Filippinerna solkraft för ren el i vardagen, vid väderkatastrofer och när elnätet är utslaget. 

Tryggt

Fakta

Telge Energi står för både solceller och installation i projektet som nu förser skolor med ren el från förnybara energikällor. Projektet i Filippinerna var ett samarbete med Världsnaturfonden WWF, och en del av Earth Hour 2016.

Solsäkrade skolor

Plats

Vi har solsäkrat skolor i Södertälje och i Filippinerna. I Sverige i hopp om att öka intresset för solkraft, och i Filippinerna för att hjälpa dem som redan är hårt utsatta för klimatförändringarna.

Starta video

Solceller ger kraft till skola i Filippinerna

Nangka Elementary School i Marikina, Filippinerna har fått solceller. Solcellesinstallationen är en del av ett initiativ som ska förse skolan med ren el från förnybara energikällor. 

Projektet är möjligt genom att Telge Energi står för både solceller och installation. Solcellerna ger skolan tillgång till ren el i vardagen, vid väderkatastrofer och när elnätet är utslaget. 

Läs mer om klimatprojektet i Filippinerna


Solsäkrade skolor Blombackaskolan

Blombackaskolan ska lyfta intresse för solceller

Sverige har samma förutsättningar att producera lika mycket solenergi som Tyskland där solkraften motsvarar fem kärnkraftverk. Sverige ligger fortfarande långt efter. Denna outnyttjade potential vill Telge Energi uppmärksamma.

– Anläggningen på Blombackaskolan blir som en publik referensanläggning för alla som vill veta mer och se hur solkraft fungerar, säger Stefan Sundelius, projektledare på Telge Energi.

Telge Energi donerade och installerade 2014 en solcellsanläggning på Blombackaskolan i Södertälje. Den producerar cirka 5400 kWh/år till skolan. Med denna satsning hoppas Telge Energi att intresset för solkraft ska lyfta i hemkommunen.

Läs mer om solkraft


Kontakta oss