Avbryt
   

Vinnaren av Children's Climate Prize 2016: Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez, USA

Vinnaren av Children's Climate Prize 2016: Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez, USA Starta video

Juryns motivering:

"Genom sitt engagemang och kärlek för klimatfrågor har årets vinnare redan i unga år haft en enorm inverkan på många människor, från barn och ungdomar, till beslutsfattare med makt att påverka vår planets framtid. Med en unik kompetens att kunna kombinera aktivism med politisk skicklighet, har han visat både passion och mod, aldrig undvikit kontroversiella frågor som att till exempel kräva ett förbud mot fracking i sin egen stat Colorado. Genom att göra det, har han utmanat starka politiska och ekonomiska krafter. Som en hip-hop-artist med ett tydligt budskap har han visat styrkan i att länka kultur med miljöfrågor som ett sätt att mobilisera engagemang och handling. "

Om Xiuhtezcatl

Xiuhtezcatl har gjort sin röst hörd på några av världens allra största scener bland annat på FN:s toppmöte i Rio de Janeiro Rio+20, han har varit huvudtalare vid FN:s generalförsamling i New York. Han är chef för Earth Guardians, en global organisation av unga aktivister, konstnärer och musiker från hela världen som arbetar tillsammans för att skapa en positiv förändring, för att bekämpa klimatförändringar och andra viktiga frågor som kommer att definiera framtiden. Hans klimatengagemang har uppmärksammats av bland annat; PBS, Showtime, National Geographic, Rolling Stones, Upworthy, The Guardian, Vogue, CNN, MSNBC, HBO och många fler. År 2013 fick Xiuhtezcatl motta USA Community Service Award från President Obama, och blev den yngsta av 24 nationella ”change-makers” utsedda att delta i President Obamas Youth council.

 

Snabba fakta om Children's Climate Prize

Children's Climate Prize

Nuläge

Utav fem fantastiska finalister till Children's Climate Prize 2016 så utsåg juryn Xiuhtezcatl Martinez, 16 år från USA, till vår vinnare. Följ senaste nyheterna  i våra sociala medier och på ccprize.org

Childrens Climate Prize

Fakta

Telge Energi har instiftat Children's Climate Prize som ett alternativt Nobelpris för barn som gjort en insats för klimatet och miljön. Vinnaren får en medalj och 50.000 kronor.

Södertälje

Plats

Children's Climate Prize är en internationell utmärkelse som sedan 2018 delas ut i Stockholms Stadshus. Tidigare skedde prisutdelningen i Södertälje. 

Finaliser 2016

Starta video

Jenny Rodgers & Anna Morris, 16 år, från Cambridge, England.

Jenny och Anna har tillsammans uppfunnit ett system som de kallar "Flow", som omdirigerar vatten i hemmet. På så vis minskas vattenförbrukningen. "Flow" graderar bland annat duschvatten efter kvalitet, om vattnet är klart nog omdirigeras det till toalettvatten som annars gått direkt vidare till reningsverk.

Starta video

Kehkashan Basu, 16 år från Resident of Dubai, UAE, Indisk medborgare. 

Kehkashan startade ungdomsorganisationen Green Hope, som utbildar och ger ungdomar världen över kunskap om klimatförändringarna och ekologi. Green Hopes "Miljöakademier" har över 1000 medlemmar som aktivt vidtar åtgärder för miljöskydd, de har planterat över 5000 träd.

Starta video

Luca Berardi, 13 år från Nairobi, Kenya.

Luca startade Y.A.R.H. (Young Animal Rescue Heroes) som jobbar för att skapa medvetenhet om utrotningshotade djur och miljövård genom olika projekt. De arrangerar bland annat workshops i skolor som informerar om vikten av vilda djur, biologisk mångfald och miljö.

   

  

Starta video

Natur og Ungdom representerad av Kaja Marie Nyland, 14 år från Kabelvåg, Lofoten, Norge.

Natur og Ungdom har lämnat in en stämningsansökan mot den Norska staten för att de brutit den norska konstitutionen då de i maj gav nya licenser för att borra efter olja i Barents hav. Detta går emot de globala klimatmålen att bevara oljetillgångar i marken för att förhindra den globala uppvärmningen.

Starta video

Xiuhtezcatl Tonatiuh,16 år från Boulder, Colorado, USA. 

Xiuhtezcatl  är klimataktivist, hip-hop-artist och en kraftfull röst på frontlinjen i den globalt ungdomsledda miljörörelsen; Earth Guardians. En organisation med unga klimataktivister, som arbetar tillsammans för att skapa en positiv förändring i sina samhällen och för att bekämpa klimatförändringar. Har bland annat talat till generalförsamlingen vid FN i New York.

Jury 2016

Johan L Kuylenstierna

Johan L Kuylenstierna

Chef för Stockholm Environment Institute 

Katarina Mohlin

Katarina Mohlin

Kommunikationsdirektör på If

Kjell A Nordström

Kjell A Nordström

Företagsekonom och författare

Soledad Pinero Misa

Soledad Piñero Misa

Social entreprenör och grundare av Retoy

Sandra Jönsson Bäckman

Sandra Jönsson Bäckman

Bevarandebiolog på Panda Planet

Juliette Potier

Juliette Potier

Delegat på Children's Climate Conference 2015

Kimai Mikaira Hireme

Kimai Mikaira Hireme

Delegat på Children's Climate Conference 2015

McKenzie Royo

McKenzie Royo

Delegat på Children's Climate Conference 2015

Melina Melkemichel

Melina Melkemichel

Elev på Blombackaskolan klass 5 i Södertälje

Hanna Gorgis

Hanna Gorgis

Elev på Blombackaskolan klass 5 i Södertälje