Mer om Ångermanälvsprojektets delar
Delprojekt 1:
266 förslag till miljöförbättrande åtgärder i mellersta Ångermanälven och nedre Fjällsjöälven
Under 2015 undersökte Telge Energi mellersta Ångermanälven för att se hur det på bästa sätt går att återskapa habitat och biologisk mångfald i en kraftigt utbyggd älv. Detta projekt ska i slutändan gynna både djurlivet och en modern vattenkraftsproduktion.
Delprojektet avslutades i oktober 2015 med en rapport på totalt 266 förslag på åtgärder, där 111 av dem inte påverkar produktionen av vattenkraft. Bland Telge Energis samarbetspartners i projektet fanns Älvräddarna, Världsnaturfonden WWF, Coompanion Västernorrland, Vilhelmina Model Forest, Länsstyrelsen Västernorrland och Länsstyrelsen Västerbotten.
Delprojekt 2:
Bullerforsen i Vilhelmina kommun
Telge Energi har försökt återskapa en naturlig livsmiljö för fiskar och andra vattenlevande djur i en torrfåra i Bullerforsen. Det är en del av Ångermanälven i Vilhelmina kommun, cirka 900 meter nedströms vid Malgomajs kraftstation.
Vi har bland annat tagit bort barriärer och fördämningar och flyttat på sten och block. Fisk har fått tillgång till fåran och på sikt vill vi att strandzonen återställs till en miljö med mer naturlig flora och fauna. Projektledaren Micke Strömberg från Vilhelmina Model Forest har redan sett resultat då han i oktober 2016 observerat tre harrar, alternativt sikar i fåran.
Arbetet blev delvis klart tidigt under sommaren 2016 men hela grävarbetet färdigställdes i september 2016. I projektet samarbetade Telge Energi med Vilhelmina Model Forest och Världsnaturfonden WWF.
Arbetet har fortsatt och delar av Bullerforsen har breddats och gjorts djupare. Bullerforsen har strömmande bäckar med låga fallhöjder och naturlig botten. I och med låg fallhöjd kan delar bli torrlagda då och då, men även under vinterhalvåret har nu vattnet strömmat fritt, ett naturligt flöde året om. Det som också är nytt är att det under vår och sommar 2017 har byggts tre rastplatser vid Bullerforsen. Det har även byggts tre broar så det går att ta sig över vattendragen. Broarna är byggda för både markägare och besökare. Två stycken av broarna är finansierade av Telge Energi och WWF. En av rastplatserna är finansierade av Telge Energi och WWF. Grävningen är dessutom färdig med ett lysande resultat.
Delprojekt 3:
Flottledsrestaurering av nedre delen av Torvsjöån i Åsele Kommun
Flottledsrestaureringen nedre delen av Torvsjöån började i oktober 2016 och har inneburit en grävning, flytt av stenblock, placering av lekgrus och nya lekplatser för öring och harr.
Sträckan som restaurerats är ca 2,5 km Korvtjärn ned till utloppet till Ångermanälvenoch liknar nu en å. Det är stor skillnad mot hur det såg ut innan och 15 lekområden för öring har byggts. Detta ger området stora möjligheter för att reproduktionen av öring ska öka. Här har det redan under arbetets gång observerats stora öringar vid områden där öring tidigare inte funnits.
I projektet samarbetar Telge Energi med Världsnaturfonden WWF och Vilhelmina Model Forest.
Delprojekt 4:
Flottledsrestaurering av Albloselbäcken i Vilhelmina kommun
Med start i oktober 2016 började vi lägga ut block längs med stränderna vid nedre delen av Albloselbäcken. Grävning, flytt av stenblock, placering av lekgrus och fem nya lekplatser för öring och harr har skapats.
Grävarbetet påbörjades i oktober 2016 och projektet blev klart 2017. Sträckan som restaurerats är ca 350 meter. Vi hoppas arbetet ska leda till en naturlig livsmiljö för fisk och andra vattenlevande djur. I projektet samarbetar Telge Energi med Världsnaturfonden WWF och Vilhelmina Model Forest.
Delprojekt 5:
Inventering och rapport Fjällsjöälven
En viktig del i de projekt som genomförs i Ångermanälven är inventering. Under 2018 släpptes den fjärde av fyra delrapporter som kartlägger Ångermanälven.
Utredningen handlar om biflödet Fjällsjöälven som mynnar i Ångermanälven strax norr om Näsåker. Källområdena ligger Jämtlands och Lapplands fjällvärld. Fokuser i rapporten är miljöförbättrande åtgärder för att återskapa fria vandringsvägar och reproduktionsområden för fisk i hela biflödet, coh även åtgärder för mer livskraftiga bestånd av hotade vattenanknutna arter som flodkräfta, flodpärlmussla och klådris. Här kan du läsa Fjällsjöälvsrapporten i sin helhet.
Delprojekt 6:
Restaurering av Laxbäcken
En fem kilometer lång sträcka av Laxbäcken har under 2019 restaurerats. Sträckan har hög fallhöjd på 100 meter och bitvis höga vattenflöden. Nu har vi öppnat upp två torrlagda fåror, skapat lekplatser och återfört större block. Den laxtrappa som byggdes 1961 har tyvärr inte fungerat enligt plan och en ny fiskväg ska byggas inom kort.
Förhoppningen är att restaureringen av Laxbäcken ska ger förutsättningar för ökat öring- och harrbestånd.
Delprojekt 7:
Trollkäringbäcken är redo för vårfloden
Vårfloden strömmar äntligen genom de tidigare torrlagda älvfårorna. För att leda stora mängder vatten har utloppet från viken justerats. Under sommaren 2019 har block placerats vid utloppet av Trollkärringbäcken för att leda vattnet in i de angränsande fårorna och en fördjupning vid inloppet till dem har även gjorts för att få vattnet att flöda.
Fördjupningen av inloppet i fårorna var utmanande. Men trots detta så har vi förhoppningen att den fördjupning som gjordes ska förbättra vattenflödet till de öppnade fårorna på ett positivt sätt.
Delprojekt 8:
Restaurering av Mesjöbäcken
Under sommaren 2019 restaurerades två kilometer av Mesjöbäcken och förhoppningen är att öring ska hitta tillbaka till bäcken för lek. Öringen behöver bra lekplatser för att öka i antal och i Mesjöbäcken har vi nu anlagt lekplatser, placerat stenkistor och rensat höljen.
Öringen har haft svårt att trivas i Mesjöbäcken, trots de långa forsrännor som Öringar vanligen mår bra i. Troligen på grund av att bäcken rensades hårt av flottare. I och med restaureringen hoppas vi att den ska hitta tillbaka och trivas.