I normala fall köper vi i Sverige in vattenkraftsel från Norge, men en ny kabel mellan Norge och Tyskland har tagits i bruk och därför säljs den relativt billiga elen dit istället vilket påverkar den nordiska marknaden. Sen har också extremt höga priser på gas drivit upp elpriserna här i Norden eftersom vår marknad i viss mån sitter ihop med och påverkas av kontinentens.

Kort uttryckt: om vatten- och vindkraftsproduktionen ökar och priset på gas går ner, kommer även elpriset att sjunka. Om istället inget av det händer kommer priset ligga kvar på höga nivåer under kommande månader.

PS. Bara så du vet: vi tjänar inte mer pengar för att elpriset är högt.

Vad kan jag göra som kund?

  1. Antingen sitter du lugn i båten och har kvar ett rörligt pris. Då kan du dra fördel av nedgången när den väl kommer. Över tid har detta historiskt varit det billigaste alternativet.
  2. Eller så tecknar du vårt vinteravtal där du binder ditt pris, men eftersom priset just nu är rekordhögt så kanske detta inte är något lockande alternativ?
  3. Eller så väljer du ett förvaltat avtal som innebär att vi hela tiden gör små prissäkringar framåt vilket ger ett mer stabilt elpris utan höga toppar (se graf).
  4. Du kan också investera i vindandelar. och på så vis få ett lägre elpris tack vare din andelsel. Kontakta oss så kan vi berätta mer.

Vill du höra mer om något av alternativen är du välkommen att kontakta vår kundservice på 020-34 40 40