Avbryt
Skräp på en strand med solnedgång i bakgrunden
Nyhet

7 vetvärda om plast

Älskade plast. Hatade plast. Det är ett fantastiskt material, men kan vi människor verkligen hantera det när så mycket av det hamnar där det inte ska? Här får du lära dig lite mer om plast.  

 1. Plast är det vanligaste skräpet i våra hav

  Det vanligaste skräpet på stränder och i haven är plast. Ofta är det skräpet sånt som bara använts en gång, som godispapper, sugrör eller plastkorkar. När Håll Sverige Rent gör mätningar på stränder är ungefär 70 procent av skräpet gjort av plast.
   

 2. Plast kommer ofta från olja

  Att olja inte är särskilt bra för klimatet och miljön vet du nog. Plast görs till stor del av just olja, så ju mindre plast vi slösar med desto mindre olja behövs. 
   

 3. Plast som hamnar i naturen försvinner inte

  Plast som hamnar i naturen delar sig till mindre och mindre bitar och blir till slut mikroplast. Ingen vet exakt hur länge den stannar kvar i naturen – men det är en lång, lång tid. Under den tiden hamnar det inte minst i djuren eftersom misstas för mat. 
   

 4. Bioplast är också plast

  Ibland kan plastpåsar vara gjorda av sockerrör eller majs, men de är tyvärr inte mindre farliga i naturen än annan plast. Samma sak gäller för plast som kallas biologiskt nedbrytbar plast. Den kan visserligen brytas ner i en särskild kompost - men inte i naturen.
   

 5. Ny lag i EU mot engångsartiklar i plast

  EU har i rekordfart tagit fram en ny lag för att minska problemet med plast i våra hav. Vissa saker som sugrör och plastbestick kommer att förbjudas. Andra saker som engångsmuggar ska vi försöka använda mer sällan. Sverige och de andra medlemsländerna i EU har nu två år på sig att införa de nya reglerna.
   

 6. Fimpen innehåller också plast

  Fimpen är det absolut vanligaste skräpet. Det slängs ungefär 1 miljard fimpar på våra gator och torg varje år i Sverige. Cigarettfiltret innehåller en slags plast, cellulosaacetat. Filtret innehåller också farliga ämnen som kan vara giftiga för fiskar.

 7. Mycket av plasten används i några minuter innan det slängs

  Det finns plats för plast i världen, men mycket av den är helt onödig. Engångsförpackningar som påsar, lock till kaffemuggar och sugrör är några exempel på prylar som används i några minuter eller sekunder innan de slängs. I bästa fall i återvinningen. Säg nej redan i affären, på kaféet och på restaurangen!