Avbryt
Nyhet

Hallå där! Cajsa och Daniel, gäster vid Children’s Climate Prize 2016

Telge Energis nyinstiftade klimatpris; Children’s Climate Prize tilldelades Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez från USA. Vinnaren, samtliga finalister och ett stort antal inbjudna gäster deltog vid prisceremonin i november i Södertälje Stadshus. Idag gör vi en kort återblick och intervjuar två av gästerna. Först ut är Daniel Yonan, 11 år.

Berätta Daniel, hur kändes det att vara med på Children’s Climate Prize?

-          Dagen var rolig och spännande. Jag och hela min klass var inbjudna och jag tackar Telge Energi för allt som de har tänkt på och gjort. Jag önskar att världen förbättras och att vi ser till att koldioxidutsläppen minskar, att det blir en bättre miljö och stabilt klimat för oss alla människor, säger Daniel Yonan.

Daniel går i klass 5, Blombackaskolan i Södertälje och var även med under Children’s Climate Conference hösten 2015. Dessutom var Daniel med under COP 21 i Paris för att lämna över barnens krav på världens ledare till FNs klimatchef under det stora klimattoppmötet.

Har du några tips på vad man kan göra för att bidra till en bättre miljö och ett bättre klimat?

- Ja, jag går alltid till skolan och jag och mina föräldrar sorterar soporna hemma. Min pappa har också slutat röka, vilken är tur både för hans egen hälsa och miljön, avslutar Daniel.

Naturvetaren och bloggaren från Sollentuna, Cajsa Lovehav, 29 år, var en annan gäst på årets Children’s Climate Prize. Cajsa är dessutom kund hos Telge Energi.

Berätta Cajsa, hur upplevde du eftermiddagen på stadshuset i Södertälje och efterföljande bankett på Tom Tits experiment? Och hur kom det sig att du var med?

- Det bor så mycket kreativitet i barn och ungdomar. Vår uppgift som vuxna är att uppmuntra och tillhandahålla verktyg för att de ska nå sina mål om att rädda världen. Jag ville närvara och visa att jag tycker att barnen och deras värv är viktiga och jag hade tur och vann biljetter. Arrangemanget var välorganiserat och stämningen upprymd. Det var jättekul, jag fick till och med personligen gratulera klimathjälten Xiuhtezcatl Martinez och de andra enastående finalisterna, säger Cajsa Lovehav.

Vad gör du själv för att bidra till att förbättra miljön och klimatet?

- Jag driver en populärvetenskaplig blogg gronamoment.se som handlar om klimat och miljö. Min förhoppning är att kunna inkludera och engagera en bredare allmänhet i klimat- och miljöfrågorna. Nyligen har jag även anmält mig till att bli klimatinformatör för Jordens Vänner, säger Cajsa vidare.

Fakta om Children´s Climate Prize

Kort film/ intervju med vinnaren av Children´s Climate Prize.

Mer information om Children’s Climate Prize.
 

För mer information, kontakta:
Anni Svensson, kommunikatör och presskontakt Telge Energi
Telefon pressjour: 0721-90 58 05
E-post: anni.svensson@telge.se


Jonna Holmgren, Presskontakt, Massiv PR
Telefon: 070-888 05 02
E-post: jonna@massivpr.se