Avbryt
Nyhet

Ladda mobilen utan el

Vintern har varit utmanande för många med strömavbrott som följt i stormarnas spår. Visste du att du kan du ladda mobilen (och annan elektronik) med hjälp av exempelvis både vatten och eld?

Idag finns det många alternativ på laddare till mobilen utan att behöva tillgång till el och alla har lite olika utformning och kapacitet. Här är några praktiska prylar som kan vara bra att ha hemma eller kanske ta med ut i naturen, men även till sommarstugan eller segelbåten i sommar.

1. Ladda mobilen genom eld, runt campingbrasan eller medan du grillar

Med exempelvis en BioLite CampStove får du elektricitet för laddning av mobiler, LED-lampor och andra prylar. Elen skapas i en termoelektrisk generator som konverterar värmen från elden direkt till el. Samma sorts generator (men med en annan värmekälla) används i exempelvis de flesta satelliter och rymdsonder.

2. Veva igång mobilen

Med en handdriven vev-generator kan du ladda elektronik med en vev. Hand- och fotdrivna generatorer har använts länge i allt från radioapparater och ficklampor till datorer(!). Flera av de olika modellerna laddar lika snabbt som om du skulle ha telefonen/surfplattan i ett vägguttag.

3. Ladda mobilen med vatten

Tack vare svenskproducerade mikrobränsleceller är det möjligt att ladda mobilen även i områden där det saknas ström, men det kräver tillgång till vatten. Du "laddar" vattnet genom hydrolys och använder sedan vattenpatroner som utbytbara batterier vilka driver en USB-port för laddning av mobil, tablet och annat.

4. Ge telefonen sol

Idag finns en uppsjö av solceller att använda för att ladda - och driva - prylar över USB. Vårt förslag är att inte snåla på ytan. Idag finns många paneler som går att  ha i fickan för att sedan vika ut på ett eller annat sätt. Flera har även inbyggda batterier vilket är praktiskt då solcellerna kan ladda batteriet först och sedan ladda mobilen exempelvis på natten när solen inte alltid lyser.