Avbryt
Hållbarhetskompassen - Telge Energi
Nyhet

Hur hållbar är din el? Ring ditt elbolag och fråga!

Funderar du på hållbar el? Men är inte helt hundra på vad det är du har idag? Här får du tips på några frågor du kan ställa till ditt nuvarande elbolag. (Eller ett elbolag som du funderar på att byta till!).

1. Säljer ni el från fossila källor?

Om ja – då är elen motsatsen till det vi kallar hållbart. Fossila källor har en förödande effekt på klimatet och närmiljön. Vårt förslag är du direkt meddelar att du vill avsluta ditt elavtal. Alternativt lägger på i vredesmod, för att sedan ringa upp och avsluta ditt elavtal.

Om de säger nej, kan du gå vidare till nästa fråga.

2. Säljer ni bara el från förnybara källor?

Om ja – häng kvar och ställ nästa fråga.

Om de säger nej, be dem förklara varför. Det är ett viktigt beslut de tagit och de bör kunna förklara varför de valt att nedprioritera miljö och klimat.

3. Erbjuder ni hållbar el, märkt med Bra Miljöval?

Om ja – perfekt. Då vet du att ditt elbolag erbjuder el som gått igenom hård kravställning och fått en av de hårdaste miljömärkningarna i världen. Om det är ditt befintliga elbolag, grattis till ett bra val! Om det var ett elbolag du funderar på att byta till - grattis, du har hittat ett riktigt bra alternativ! Då är det bara att komma överens om vilket avtal som passar just dig bäst.

Om de säger nej, be dem förklara varför. Det är ett viktigt beslut de tagit och de bör kunna förklara varför de valt att nedprioritera miljö och klimat. Eller säg tack och hej, så slipper du slösa mer energi på ett elbolag som inte vill lägga energi på miljö och klimat!