Avbryt
Blogg

Världens bästa klimatkvinnor

I tisdags var det Internationella kvinnodagen, en dag som inträffar 8 mars varje år och instiftades 1910. Syftet med dagen är inte att dela ut gratulationer och presenter till personer bara för att de är kvinnor, syftet är att uppmärksamma ojämställdhet och lyfta och belysa kvinnorna i världen. Ett sätt att göra det är att hedra kvinnor som kämpar för viktiga frågor, såsom klimat och orättvisor. Och inte ska vi bara göra det en gång om året. Nej det ska vi göra årets alla dagar. Här kommer en hyllning från mig till några av alla de kvinnor som gör skillnad för klimatet.

Anna-Carin Windahl


Anna-Carin Windahl driver nätverket 100% Förnybart, en sammanslutning av aktörer som verkar för att Sverige ska energieffektivisera och ställa om till ett hållbart energisystem, baserat helt på energi från förnybara källor. Telge Energi gick med i 100% Förnybart i maj 2014 och jag är stolt ledamot i styrelsen för organisationen som gör ett stort jobb för klimatfrågorna i Sverige.

Barbara Evaeus


Barbara Evaeus är ansvarig för klimatkommunikation på Världsnaturfonden WWF. Barbara är en stark förespråkare för klimatfrågan och opinionsbildare som sätter press på politikerna för att få dem att lyfta frågan högre upp på dagordningen. Förra veckan bjöd jag in Barbara som gästbloggare på temat Earth Hour och här kan du läsa om hur du gör Earth Hour till DIN timme.

Christiana Figueres


Karen Christiana Figueres Olsen är verkställande sekreterare i FN:s klimatkonvention UNFCCC. Christiana har representerat Costa Rica i FN-förhandlingar sedan 1995 och har varit med i utformningar av viktiga klimatmodeller. På årets klimattoppmöte COP21 i Paris var Christiana med när delegaterna från Childrens Climate Conference lämnade över sin kommuniké till världens ledare. En sann inspirationskälla.

Johanna Sandahl


Johanna Sandahl är Svenska Naturskyddsföreningens första kvinnliga ordförande. Johanna har engagerat sig i klimatfrågan länge, i Sverige och internationellt. Johanna sitter med i styrelsen hos KRAV och EEB: The European Environmental Bureau och är en del av Världsnaturfonden WWFs förtroenderåd, Miljömålsberedningen samt Statens historiska museers insynsråd.

Bloggare som gör skillnad


Jag har flera favoritbloggar och jag tänkte passa på att lyfta ut några av dem som jag tycker skriver väldigt bra om hållbarhet och energi.

Gröna moment är en ny bekantskap Bloggen startades 2015 av Cajsa som är en flitig skribent med fokus på miljö, klimat och samhälle. Kolla in Gröna moment här >

Ekoenkelt är en snygg blogg som funnits sedan 2010. Bloggen drivs av Pernilla som riktigt duktig på att inspirera. Kolla in Ekoenkelt här >

Caroline Petersson bloggar på Camino Magasin. Caroline fokuserar på en massa olika teman, bland annat miljöpsykologi, miljökommunikation, det goda livet, hållbar livsstil och  samhällsentreprenörskap. Kolla in Caroline Peterssons blogg här >

Ekolisa är Lisa som bor med sin familj i Tyresö utanför Stockholm. Tyresö kommun efterlyste kommunivånare som ville bli ekopiloter och LIsas familj blev en av de utvalda. Lisa bloggar om projektet och allt möjligt annat. Kolla in Lisas miljöblogg här >

Här hittar du listan med alla mina favoritbloggar >

Kvinnorna viktiga för framtidens förnybara energi


Vi är många kvinnor som jobbar för klimatet och för att upp frågan om förnybar energi på dagordningen. Självklart med syfte att stoppa klimatförändringarna och rädda världen, men det många kanske inte tänker på är att kvinnor i världen är de som drabbas mest av den icke-förnybara energin.

Kvinnor och flickor i områden utan modern energi ägnar stor del av din tid till att se till att det finns energi till matlagning och hushåll. Tid som de skulle kunna lägga på sin framtid och utveckling, och det kan hända med hjälp av förnybara energilösningar. Jag hittade den här intressanta artikeln på ämnet kvinnor och förnybart som belyser utmaningarna på ett väldigt bra sätt.

Har du några klimatkvinnor som du vill lyfta? Vilka är dina inspirationskällor? Skicka gärna dina tips till mig. Och kom ihåg att tillsammans gör vi skillnad.